Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Restart και αντεπίθεση από την κυβέρνηση -Η υπόσχεση για «δουλειά και αποτέλεσμα»

banner roots

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Restart και αντεπίθεση από την κυβέρνηση -Η υπόσχεση για «δουλειά και αποτέλεσμα»
17.09.2023 | 09:49

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: Restart και αντεπίθεση από την κυβέρνηση -Η υπόσχεση για «δουλειά και αποτέλεσμα»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Να σημάνει την «αφετηρία μιας νέας διαδρομής» για το πολυπόθητο restart και την αναγκαία πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης επιχείρησε με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ύστερα από ένα δύσκολο ξεκίνημα στη δεύτερη τετραετία που σημαδεύτηκε από την διαχείριση κρίσεων και την ανάδειξη δυσλειτουργιών στο νέο σχήμα ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εμμέσως, αποδέχθηκε την κριτική που έχει γίνει και εμφανίστηκε έτοιμος να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Όπως είπε, «σε όσους καλόπιστα σχολιάζουν ότι τάχα «δεν ξεκινήσαμε καλά», τους απαντώ πάντα «σας ακούω». Με την φράση «μεταρρύθμιση παντού και νομιμότητα παντού» σηματοδότησε την πολιτική του ατζέντα και προέταξε την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τις μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση των παθογενειών του κράτους και την σύγκρουση με κάθε εστία ανομίας. Όπως τόνισε προς όλους, αλλά κυρίως στο στελέχη του και το κόμμα «όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Όπως ακριβώς τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία».
 
Μετρημένες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες οι παροχές
Οι παροχές ήταν μετρημένες και προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η καταστροφή από την κακοκαιρία “Daniel” και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε η οικονομία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν έλλειψε η έκπληξη, όμως, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου ξεπαγώνουν οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Προϋπόθεση σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο ήταν η μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, όμως κρίθηκε ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα διότι οι επιχειρήσεις μπορούν να σηκώσουν το πρόσθετο κόστος καθώς είχαν αποκομίσει κέρδη από την ανάπτυξη των προηγούμενων ετών και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας το επιτρέπει. Αποτέλεσμα είναι οι άμεσες αυξήσεις στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εφόσον προβλέπεται από την συλλογική τους σύμβαση. Τα νέα μέτρα αφορούσαν τους πιο ευάλωτους με την στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος, την συνέχιση του επιδόματος θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, ενώ το market pass θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους για τους κατοίκους της Θεσσαλίας.
 
Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα χωρίς να τον απασχολεί, όπως είπε, το περίφημο πολιτικό κόστος. «Απλώνεται μια αίσθηση αυθαιρεσίας. Μια αίσθηση γενικευμένης ανομίας. Είναι ένα σαράκι το οποίο κατατρώει την ουσία της συλλογικής συνοχής που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν με ενδιαφέρει, λοιπόν, αν κάποιοι το υπερασπιστούν. Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους. Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία», τόνισε. Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς «δεν γίνεται σήμερα επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ούτε βεβαίως να υπάρχουν επιχειρηματίες με αυξημένα κέρδη χωρίς αυξημένες υποχρεώσεις», η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, όπου «η Θέμις παύει να είναι τυφλή όταν είναι τόσο αργή», και η σύγκρουση με «όποια συντεχνία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό»
 
Η υπόσχεση για «δουλειά και αποτέλεσμα»
Έχοντας πλήρη εικόνα της πολιτικής συγκυρίας, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα του Βελλιδείου, απευθύνθηκε στο 41% των πολιτών που του έδωσαν ισχυρή εντολή τον Ιούλιο υποσχόμενος «δουλειά και αποτέλεσμα». Δεν θέλει οι δυσχέρειες του πρώτου διμήνου να μετατραπούν σε πολιτικό κόστος και διαβεβαίωσε ότι είναι ο πρώτος που θέλει «να τρέξουμε πιο γρήγορα» τις απαραίτητες αλλαγές και δεν θα επιτρέψει το αποτέλεσμα της κάλπης να επιφέρει εφησυχασμό και να αποτελέσει άλλοθι για αλαζονεία. Άλλωστε, πιστεύει ότι η παράταξη του παραμένει κυρίαρχη του πολιτικού σκηνικού και την έθεσε «αποκλειστικό αντίπαλο όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων», γνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση τους θα καθορίσει και την πορεία της κυβέρνησης.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το