Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η ώρα της κάλπης: Στις 19:00 το exit poll | Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των κομμάτων

the roots web banners 06

Η ώρα της κάλπης: Στις 19:00 το exit poll | Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των κομμάτων
21.05.2023 | 10:01

Η ώρα της κάλπης: Στις 19:00 το exit poll | Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία των κομμάτων

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Εκλογές 2023, η ώρα της κάλπης. Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 19:00 το απόγευμα για να υποδεχθούν τα 9,8 εκατ. πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Χθες ψήφισαν οι Ελληνες του εξωτερικού σε μια ιστορική και συγκινητική στιγμή καθώς για πρώτη φορά δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής στου συμπατριώτες μας που ζουν σρο εξωτερικό. Σχηματίστηκαν ουρές στα εκλογικά κέντρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους γεμάτους χαμόγελα απόδημους να περιμένουν υπομονετικά για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμη και υπο βροχή.
 
Σήμερα οι κάλπες στην Ελλάδα ανοίγουν 7 με 19:00 (δείτε εδώ οδηγό για τις εκλογές για το πώς ψηφίζω, με τι έγγραφα κλπ.). Με το κλείσιμο των καλπών θα δημοσιευτεί και το πρώτο exit poll, ενώ στις 20:30 εκτιμάται ότι θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Τι ελπίζουν στη ΝΔ
Ο στόχος της ΝΔ στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι να λάβει ισχυρή εντολή διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας ένα υψηλό ποσοστό και μία σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει χαρακτηρίσει την κάλπη της 21ης Μαΐου ως την «κρισιμότερη των τελευταίων ετών», καθώς θα καθορίσει τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις και θα κρίνει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τις επτά το απόγευμα, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, η Πειραιώς αναμένεται να δώσει μάχη για κάθε ψήφο ώστε να εξασφαλίσει μία  καθαρή νίκη που θα καθιστά την κεντροδεξιά παράταξη αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή την επομένη των εκλογών και θα αποτελέσει πρόκριμα για μία δεύτερη τετραετία στην διακυβέρνηση της χώρας. «Οι κάλπες το πρωί που θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία θα είναι άδειες και θα πρέπει μέχρι το βράδυ να έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε το βράδυ αυτής της ημέρας ένα να είναι σίγουρο: ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο πρωθυπουργός προς τους ψηφοφόρους.
 
Ο στόχος για τη ΝΔ, οι τελευταίες εκτιμήσεις
Οι τελευταίες εκτιμήσεις συνεργατών του κ. Μητσοτάκη προβλέπουν ότι  ο στόχος ενός ποσοστού που θα προσεγγίζει ή και θα ξεπερνά το 36% είναι απολύτως εφικτός. Θεωρούν ότι αυτή η εκλογική επίδοση μπορεί να βάλει τέλος στα σενάρια για «κυβέρνηση των ηττημένων» που όπως σημειώνουν οδηγούν τη χώρα στην αστάθεια και την αβεβαιότητα με βαριές συνέπειες στην οικονομία και όχι μόνο. Επίσης, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανοίγει ο δρόμος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας σε μία ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με τον πήχη του εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει σε μία τέτοια περίπτωση να ορίζεται στο 37,5%. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν στη σημερινή διαδικασία είναι ο εφησυχασμός από την διαφαινόμενη νίκη καθώς αυτή δεν θα είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται από ένα υψηλό ποσοστό. 
 
Από την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα εξαρτηθεί και η διαχείριση της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί θεσμικά και θα λάβει την εντολή, παρότι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να είναι το τρίτο κόμμα, ακόμα και αν προκύπτει αριθμητικά ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας. Το βέτο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την θέση του πρωθυπουργού που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζεται κόκκινη γραμμή για την ΝΔ, ενώ διατυπώνονται από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και βασικές πολιτικές διαφορές, όπως η αξιολόγηση στο δημόσιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16 που δεν αφήνουν περιθώρια να υπάρξει προγραμματική συμφωνία. Έτσι, έχει οικοδομηθεί το πλαίσιο για το «blame game» που θα ακολουθήσει για την προσφυγή σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Η συζήτηση αυτή, βέβαια, θα είναι περιττή αν τα ποσοστά των δύο κόμματων δεν δίνουν το 151 που απαιτείται για την ψήφο εμπιστοσύνης. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης στις 10.30 θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, ενώ στις 18.00 θα πάει στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς, όπου θα παρακολουθήσει τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών που θα μεταδοθούν μία ώρα αργότερα. Εκεί θα κάνει δήλωση μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία αναμένεται στις 20.30. 
 
Στο στρατόπεδο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κουμουνδούρου με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο.
 
Ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων που καταγράφηκε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε πρωτοφανή για την τελευταία εβδομάδα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τους δίνουν την ελπίδα, ότι τα προγνωστικά μπορούν να ανατραπούν.
 
Ο πρώτος στόχος είναι να έχουν μπροστά στο ποσοστό τους, τον αριθμό «τρία», να κρατήσουν δηλαδή τουλάχιστον το ποσοστό που είχαν το ‘19.
 
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κάτω από το 31,5% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές.
 
Αντιθέτως ποντάρουν πολλά στους νέους ψηφοφόρους, στους 450.000 που ψηφίζουν για πρώτη φορά, καθώς υπάρχει μεγάλη υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-24, με την προϋπόθεση βέβαια να «σηκωθούν από τον καναπέ» και να πάνε στην κάλπη.
 
Αν προτιμήσουν την αποχή και τον καφέ, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Κουμουνδούρου. 
 
Από νωρίς πάντως με τους εκλογικούς αντιπροσώπους που θα έχει σε κάθε τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίοι θα στέλνουν σε real time τα αποτελέσματα όταν κλείσουν οι κάλπες, θα μπορεί να έχει μια εικόνα ασφαλή τόσο για τη συμμετοχή όσο και για το κλίμα που υπάρχει και να κάνει φυσικά όπου χρειάζεται την ανάλογη κινητοποίηση.
 
Αν και ξόρκιζουν βέβαια και δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο να επαληθευτούν οι μετρήσεις, οφείλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια και είναι φανερό πως ακόμη και μια ήττα με τρεις ή τέσσερις μονάδες μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, όχι όμως μια ήττα στα επίπεδα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
Και βεβαίως όλα θα κριθούν από το ύψος των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που είναι ο εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος.
 
Αυτό και η διαφορά θα κρίνουν και την επόμενη μέρα...
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel