Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ψάχνουν... θεραπεία για τα 25 ευρώ

the roots web banners 06

Ψάχνουν... θεραπεία για τα 25 ευρώ
07.01.2014 | 09:24

Ψάχνουν... θεραπεία για τα 25 ευρώ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στο ανώτατο δυνατό επίπεδο φτάνει σήμερα το ενδοκυβερνητικό ζήτημα που ανέκυψε με το τέλος των 25 ευρώ που υποχρεούνται -σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας- να καταβάλουν όσοι κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία της χώρας.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στη συνάντηση που θα έχουν θα κληθούν να «σβήσουν» τη «φωτιά» που ξέσπασε μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πριν αυτή πάρει διαστάσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διατεθειμένοι να βρουν λύσεις στο θέμα, κυρίως για τους ανέργους, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί με ορισμένα μέλη του κόμματος του κ. Βενιζέλου, να ασκούν σταθερά αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, την οποία δηλώνουν όμως ότι... στηρίζουν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε μια συνολική βάση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή και πως δεν επιτρέπονται «πισωγυρίσματα» ούτε μεμψιμοιρίες. Βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα εσωκομματικό ζήτημα, αλλά τονίζουν ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από όλες τις πλευρές προκειμένου να μην επηρεαστεί το κυβερνητικό έργο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τέλους των 25 ευρώ, η λύση που φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Υγείας είναι να εντάξει στις ομάδες που εξαιρούνται και τους ανέργους και να βρει το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ που θα κοστίσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, βάζοντας ένα ειδικό τέλος για τη διενέργεια αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Ο Αδ. Γεωργιάδης έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον κ. Σαμαρά να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη πρόταση στο ΠΑΣΟΚ (που επιμένει στην απόσυρση της απόφασης για τα 25 ευρώ), εκπροσώπους του οποίου αναμένεται να συναντήσει σήμερα στο απόγευμα. Εφοσον υπάρξει συμφωνία, τότε με την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα κατατεθεί σχετική τροπολογία, η οποία και θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία.

Τρόικα - προεδρία

Στη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, πάντως, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν συμφωνήσει ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων και πως αυτή ακριβώς τη θέση θα την εξηγήσουν και οι δύο στους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει τώρα συμφωνία σε όλα τα εκκρεμή θέματα (ύψος δημοσιονομικού κενού, απελευθέρωση απολύσεων, πολιτική δημόσιων εσόδων, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.), έτσι ώστε να μη χρειαστεί άλλη επίσκεψη της τρόικας μέχρι τις ευρωεκλογές. Για τον κ. Σαμαρά είναι κρίσιμο το γεγονός να υπάρξει συμφωνία άμεσα, καθώς θέλει να δώσει την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι τα «δύσκολα πέρασαν, ότι δεν υπάρχουν πλέον τα γνωστά από το παρελθόν θρίλερ που είχαν ως επίκεντρο τη μείωση μισθών και συντάξεων και πως από εδώ και στο εξής η μάχη θα δοθεί στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για την ελληνική προεδρία, η οποία επισήμως ξεκινά αύριο με την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής με προσκεκλημένους τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Β. Ρομπάι και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οδός ανάπτυξης τα μεγάλα έργα υποδομής

Τη σημασία της προώθησης των μεγάλων έργων υποδομής στην επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του χθες στα έργα της Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας στη γέφυρα Νέδοντος, τα οποία ολοκληρώνονται. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε στις δηλώσεις του ότι η υλοποίηση των αυτοκινητοδρόμων, γεγονός που συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας, αποτελεί σημαντικό μέρος της «εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση».

«Καινούργιες γέφυρες και καινούργιοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά, «δίνουν μία απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Οχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, την ανεργία». «Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα», κατέληξε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Στον περιορισμό της σπατάλης σε αξονικές τομογραφίες και προμήθειες αναζητεί το υπουργείο Υγείας τα ισοδύναμα μέτρα για το «εισιτήριο» των 25 ευρώ.

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι το μέτρο μπορεί να αποδώσει και να καλυφθεί μέρος του κόστους για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών. Εμφανίζεται, ωστόσο, ανοικτός σε διορθωτικές κινήσεις.

Σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας πήρε την πρωτοβουλία να καθορίσει εξαιρέσεις στον σχετικό νόμο, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού:

«Οπως ο νόμος έχει ψηφιστεί, δεν προέβλεπε καμία απολύτως εξαίρεση, αλλά ήταν ένα μέτρο που αυτόματα θα λειτουργούσε από την 1η Ιανουαρίου, οριζόντια και καθολικά, και θα έπρεπε να βαρύνει τους πάντες.

Με δική μας απόφαση, ύστερα από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προχωρήσαμε σε εξαιρέσεις από το καθολικό μέτρο. Και έτσι εξαιρέθηκαν οι χρονίως πάσχοντες, οι άποροι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%».

Για τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ στο μέτρο ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι δεν έχει απολύτως καμία κόντρα και δεν θέλει να έχει με τον κυβερνητικό εταίρο, τον οποίο ευχαριστεί για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel