Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ο.Π.Κ.Ε: Βίντεο από εκπαίδευση αστυνομικών της ειδικής ομάδας στη Λέσβο.

banner roots

Ο.Π.Κ.Ε: Βίντεο από εκπαίδευση αστυνομικών της ειδικής ομάδας στη Λέσβο.
25.02.2023 | 16:33

Ο.Π.Κ.Ε: Βίντεο από εκπαίδευση αστυνομικών της ειδικής ομάδας στη Λέσβο.

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) είναι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001[1] μετά από απόφαση του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου.

Kύριος σκοπός των ΟΠΚΕ είναι η αποτελεσματική επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές με σκοπό την καταστολή εγκλημάτων.

Από το 2011 συγκροτούν το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων το οποίο είναι αρμόδιο για την εκτέλεση επικίνδυνων επιχειρήσεων καθώς και την οργάνωση των ομάδων. Επίσης οι ΟΠΚΕ συμμετέχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως η φύλαξη προσώπων υψηλού προφίλ, καθώς και την μεταφορά επικίνδυνων κρατούμενων.

To προσωπικό της ΟΠΚΕ τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης, όπως τακτικές μάχης, σκοποβολή, αυτοάμυνα, είσοδος σε κτίρια και απεμπλοκή ομάδας. Οι ΟΠΚΕ διαθέτουν βαρύ οπλισμό, όπως πολεμικά τουφέκια, υποπολυβόλα, καραμπίνες και πιστόλια. Οι δυνάμεις διαθέτουν και αντιβαλλιστικά κράνη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επικίνδυνες αποστολές.

Οι αστυνομικοί επεμβαίνουν σε περιστατικά βαριάς εγκληματικότητας. Έχουν αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο πληροφοριοδοτών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο. 

Ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα, συμβατικά οχήματα και την εντολή να «σαρώνουν» τις «κόκκινες ζώνες», να επιχειρούν άμεσα και να περνούν χειροπέδες σε άγριους ληστές και εμπόρους ναρκωτικών. 

Η ειδική ομάδα της ΟΠΚΕ έχει συνδράμει καθοριστικά στην εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών.

Στη δημοσιότητα  δόθηκε σήμερα, βίντεο το οποίο δείχνει μέρος της εκπαίδευσης της ΟΠΚΕ στη Λέσβο. 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το