Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονοπτώσεων στην Αττική – Έντονα φαινόμενα σε Στερεά και Μαγνησία

the roots web banners 06

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονοπτώσεων στην Αττική – Έντονα φαινόμενα σε Στερεά και Μαγνησία
07.02.2023 | 19:10

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονοπτώσεων στην Αττική – Έντονα φαινόμενα σε Στερεά και Μαγνησία

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» με τις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Μαγνησίας να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ειδικότερα, οι παροδικές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 07/02, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 07/02 και κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης 08/02 θα ενταθούν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική), της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου δίνοντας νέα ύψη χιονιού σε αυτές τις περιοχές.

Στον παρακάτω Χάρτη, εμφανίζεται το νέο εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης 07/02 και Τετάρτης 08/02. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού θα προστεθούν στις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει χιονόστρωση.
 
A0F201A8 50B9 498C 939B C5BBA5549187

Αναλυτικά:

– Σε ορισμένες πεδινές περιοχές της Αττικής, το νέο ύψος του χιονιού υπολογίζεται έως τα 10 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 20-30 εκατοστά. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, αλλά υπολογίζεται να είναι κάτω από 5 εκατοστά χιονιού. Πιθανότητες για περιορισμένη χιονόστρωση υπάρχει και στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού.

– Στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 20 – 40 εκατοστά χιονιού, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

 

– Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 30 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 – 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Μαγνησίας, βρίσκονται από σήμερα το πρωί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία εγκαταλείπει σταδιακά το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μιλώντας στην «Κ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, υπογραμμίζει πως τα φαινόμενα στις παραπάνω περιοχές σημειώνονται ήδη από την περασμένη Κυριακή, όμως, τώρα, βρισκόμαστε στην πολύ έντονη φάση τους, που θα διαρκέσει άλλες 48 ώρες και πιθανότατα και την Πέμπτη.

Ενδεικτικό της έντονης χιονόπτωσης που επικρατεί σε όλες τις παραπάνω περιοχές, είναι πως στο λιμάνι και την κεντρική παραλία του Βόλου, το χιόνι έφτασε σήμερα τα 20 εκατοστά, ενώ στο Πήλιο από χθες τα ξημερώματα, επικρατεί χιονοθύελλα.

Ο Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, λέει πως «το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα, ενώ στα εννιά χωριά του δικού μας δήμου φτάνει και το ένα μέτρο». Ο ίδιος βέβαια σπεύδει να συμπληρώσει: «το θέλαμε αυτό το πολύ χιόνι και θέλουμε να συνεχιστεί κι άλλο. Μέχρι τώρα, δεν είχαμε σχεδόν καθόλου και ήμασταν πολύ ανήσυχοι. Το χρειαζόμαστε καταρχάς για να έχουμε νερό το καλοκαίρι».

Non stop δουλεύουν τα εκχιονιστικά στη Βοιωτία
«Μέσα στην πόλη της Θήβας, το χιόνι έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο», λέει με τη σειρά του στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος σημειώνει πως στη Βοιωτία χιονίζει με ελάχιστα διαλείμματα από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι και το σκηνικό θυμίζει εποχές… lockdown. Ο κ. Αναστασίου αναφέρει πως μέχρι και χθες, σημειώνονταν κάποιες σύντομες διακοπές ρεύματος, αλλά σήμερα το πρόβλημα φαίνεται πως έχει λυθεί.

«Η αναβάθμιση μέρος του δικτύου που έκανε το περασμένο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, γιατί πραγματικά αυτή τη φορά τα προβλήματα με το ρεύμα είναι πολύ λίγα» λέει ο ίδιος στην «Κ». Όσο για τα εκχιονιστικά δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο. «Δεν προλαβαίνουν να περάσουν από έναν δρόμο και μέσα σε λίγα λεπτά το έχει ξαναστρώσει» καταλήγει.

Πιο δύσκολη η εικόνα σε Εύβοια

Περισσότερα είναι τα προβλήματα στην Εύβοια, όπου η κακοκαιρία, μαίνεται με σταθερό ρυθμό, εδώ και τρεις ημέρες. Τα προβλήματα εντοπίζονται κατά βάση στη βόρεια και κυρίως στην κεντρική Εύβοια.

Μάλιστα, ορεινά χωριά του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, αντιμετωπίζουν από χθες προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο. «Δίνουμε σε αυτά σταδιακά ρεύμα σήμερα με γεννήτρια, τουλάχιστον μέχρι να αποκαταστήσει πλήρως το πρόβλημα ο ΔΕΔΔΗΕ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος τονίζει πως οι πτώσεις των δέντρων είναι πολλές, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να κλείνει ανά περιόδους σε όποια σημεία επιχειρούν τα συνεργεία.

Σημειώνεται πως τα σχολεία και όλες οι δομές εκπαίδευσης παραμένουν κλειστές σε ολόκληρη την Εύβοια.

Δίνοντας τη συνολική εικόνα από τη Στερεά Ελλάδα σε αυτή τη φάση, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, λέει στην «Κ» πως το πιο έντονο πρόβλημα είναι η πτώση των γηραιών δέντρων, κατά βάση πεύκων, τα οποία συχνά συμπαρασύρουν και τα καλώδια του ρεύματος με τα συνακόλουθα, αποτελέσματα.

«Φέτος, είναι πολύ έντονη η χιονόπτωση και το χιόνι πάνω στα δέντρα, βαρύ. Έχουμε καιρό να δούμε τόσο χιόνι. Έχουν στηθεί μικρές επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμοί κατοίκων, μεγάλων σε ηλικία και με προβλήματα υγείας στα πιο απομονωμένα χωριά, εκεί όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Γενικώς, υπάρχουν προβλήματα, αλλά για την την ώρα αντιμετωπίζονται, δεδομένου ότι και οι κάτοικοι είναι μαθημένοι στις κακοκαιρίες και προνοούν για θέρμανση και τρόφιμα, πριν αυτές “χτυπήσουν”».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το