Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>H Ελβετική NZZ για την «5χρονη Μαρία του Έβρου»: «Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news»

banner roots

H Ελβετική NZZ για την «5χρονη Μαρία του Έβρου»: «Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news»
23.01.2023 | 18:53

H Ελβετική NZZ για την «5χρονη Μαρία του Έβρου»: «Η μεγαλύτερη υπόθεση fake news»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Έβρος: Εκτενές ρεπορτάζ ελβετικής εφημερίδας για την υπόθεση των 38 μεταναστών - Πώς αποδομούνται τα δημοσιεύματα του Spiegel

 

«Η influencer Μπαϊντάα Σ. δημοσίευσε φωτογραφίες από γερμανικές πόλεις. Ξαφνικά, το "Spiegel" την δείχνει με άθλια ρούχα, ως πρωταγωνίστρια ενός προσφυγικού δράματος στην Ελλάδα». Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung, με το οποίο παρουσιάζεται η ιστορία των 38 μεταναστών στον Έβρο.

Η εφημερίδα ασχολείται με την υπόθεση της Μπαϊντάα Σ., βασικής «πηγής» των ρεπορτάζ του περιοδικού «Der Spiegel» για το, όπως αποδείχθηκε, ανύπαρκτο περιστατικό θανάτου ενός παιδιού στον Έβρο.

Πρόσφατα, το Spiegel αναγκάστηκε να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast σχετικά με ένα «προσφυγικό δράμα», επειδή βασιζόταν σε κατασκευασμένες ιστορίες, επισημαίνει η εφημερίδα της Ζυρίχης, σε ένα ιδιαίτερα εκτενές άρθρο της.

«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας -ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας», ανέφερε σε άρθρο - αναδίπλωση το Spiegel.

«Ένα ερώτημα παραμένει: είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου Μέσου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία και τις περισσότερες παραπομπές στη Γερμανία απλώς αφελείς ή μήπως κρύβουν σκόπιμα το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν από έναν μάρτυρα που ήταν περισσότερο φαντασιόπληκτος από ό,τι αξιόπιστος;», γράφει η εφημερίδα, η οποία επιχείρησε να μιλήσει με την Μπαϊντάα Σ., αφού την εντόπισε σε επαρχιακή περιοχή της Ρηνανίας - Παλατινάτου, αλλά η 27χρονη αρνήθηκε. «Όχι, δεν θέλω πλέον να μιλήσω για το νησί και την Ελλάδα. Ήταν μια δύσκολη, θλιβερή περίοδος. Τώρα θέλω να αρχίσω μια νέα ζωή», είπε στους δημοσιογράφους της ΝΖΖ.

 

 
 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το