Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στη Χειμάρρα | Μαζί του ο Πύρρος Δήμας, θα συναντηθεί με τον Ράμα

banner roots

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στη Χειμάρρα | Μαζί του ο Πύρρος Δήμας, θα συναντηθεί με τον Ράμα
22.12.2022 | 09:33

Ιστορική επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα στη Χειμάρρα | Μαζί του ο Πύρρος Δήμας, θα συναντηθεί με τον Ράμα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ιστορική χαρακτηρίζεται η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, με την ελληνική κυβέρνηση να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην στήριξη των ομογενών.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με ελικόπτερο Σινούκ από την Κέρκυρα στη Χειμάρρα και στη συνέχεια στη Λειβαδιά και την Δερβιτσάνη, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν δύο εβδομάδες από τα Τίρανα να πραγματοποιήσει πριν τα Χριστούγεννα την αναβληθείσα λόγω καιρικών συνθηκών επίσκεψη του.
 
Μαζί και ο Πύρρος Δήμας
Το ταξίδι από την Αθήνα στη Χειμάρρα θα πραγματοποιήσει μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί πριν θριαμβεύσει με τα ελληνικά χρώματα στην άρση βαρών, προσδίδοντας ιδιαίτερη συμβολική αξία με την παρουσία του στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο χωριό. Μαζί θα επισκεφθούν τους μικρούς μαθητές στο εκπαιδευτήριο «Όμηρος», ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει κατοίκους της Χειμάρρας και θα πραγματοποιήσει ομιλία μπροστά από τα γραφεία της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια». 
 
Η βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων
Στη Δερβίτσανη, τελευταίο χωριό της επίσκεψης, θα τον υποδεχτεί ο Αλβανός ομόλογος του Έντι Ράμα, με τον οποίο είχαν συζητήσει τα θέματα της μειονότητας στην επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα, στις 7 Δεκεμβρίου. Η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει έτοιμη να συνδράμει στις ανάγκες των κατοίκων και έχει τονίσει ότι η βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ και ο Έντι Ράμα έχει δηλώσει την πρόθεση της αλβανικής ηγεσίας να διατηρήσει «την παραδοσιακή αδελφοσύνη μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού έθνους».
 
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τα χωριά της ελληνικής μειονότητας μετά από σχεδόν 32 χρόνια, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στη Δερβίτσανη τον Ιανουάριο του 1991.
 
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας
Η Αθήνα επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας και η νέα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα γίνεται ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα με στόχο της ολοκλήρωση των συζητήσεων για την υπογραφή του συνυποσχετικού που θα οδηγήσει στην παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Αλβανίας στη Χάγη. Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρη και η στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και την επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αποτρέποντας παράλληλα την τουρκική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια και τον επηρεασμό της εξωτερικής πολιτικής των χωρών αυτών από την Άγκυρα. 
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το