Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Financial Times: Η Ελλάδα στα «επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου»

banner roots

Financial Times: Η Ελλάδα στα «επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου»
26.09.2022 | 20:23

Financial Times: Η Ελλάδα στα «επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Η Ελλάδα παρουσιάζεται από τον διακεκριμένο αναλυτή Ρουσίρ Σάρμα, ως μια από τις επτά χώρες του πλανήτη, «μια νέα ομάδα νικητών» που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα ενός κόσμου που κινείται προς την ύφεση καθώς πετυχαίνει μια υγιή ανάκαμψη με μείωση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, αναζωογόνηση των επενδύσεων και ανάκαμψη του τουρισμού 

«Ορισμένες χώρες ξεχωρίζουν ως ελπιδοφόρες εξαιρέσεις στην επικρατούσα απαισιοδοξία»: αυτό σημείωσαν οι Financial Times σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα με τίτλο «Τα επτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου» –και ένα από αυτά τα θαύματα ήταν ελληνικό! Ο οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας Ρουσίρ Σάρμα («Πώς πετυχαίνουν τα έθνη», διαΝΕΟσις, 2019), υποστήριξε ότι «σε ζοφερές περιόδους όπως η τωρινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο προβλήματα στις περισσότερες χώρες, αξίζει να επισημανθούν οι λίγες που αψηφούν την επικρατούσα απαισιοδοξία. Αυτές είναι οι επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που κινείται προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία».

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δύο από τις πρώην οικονομικά προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους την περασμένη δεκαετία (βλέπε PIGSs), κινούνται τώρα ανοδικά. Ο Σάρμα ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μειώσει σε περισσότερο από το μισό τα ελλείμματά τους και ότι είναι σήμερα λιγότερο εκτεθειμένες, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στο σοκ που προέρχεται από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. 


Υγιής ανάκαμψη με μείωση πληθωρισμού  

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο αναλυτής και επικεφαλής του επενδυτικού κολοσσού Rockefeller International σημείωσε ότι «λαμβάνει ώθηση από την αναζωογόνηση των ξένων επενδύσεων και του τουρισμού, που είχε μειωθεί λόγω Covid στο 15% από το 20% του ΑΕΠ». Υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα αναπτύσσεται τώρα με ρυθμό πάνω από 4%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται γρήγορα και σημειώνει μια ανάκαμψη που είναι από τις πιο υγιείς στην περιοχή».   

Το PIGS είναι πλέον «πασέ» 

Σε παρόμοια θέση βρίσκεται και η Πορτογαλία, όπως ανέφερε ο Σάρμα, καθώς επενδύει σωστά τα κεφάλαια στήριξης από την ΕΕ και μεταρρυθμίζει ένα από τα πιο «υπερβολικά γενναιόδωρα» συνταξιοδοτικά συστήματα της ηπείρου. Παράλληλα μια ειδική «golden visa» προσελκύει ένα κύμα πλούσιων νέων μεταναστών, ενώ το χρηματιστήριο της Λισαβόνας καταγράφει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ως εκ τούτου, κατά τον αναλυτή, το ακρωνύμιο PIGS είναι «πασέ».

«Μια νέα ομάδα νικητών»

Μιλώντας και για τις επτά χώρες που ξεχώρισε, ο Σάρμα προειδοποίησε ωστόσο ότι οι επιτυχίες που σημειώνουν «θα μπορούσαν να αναιρεθούν από μια στροφή στο επίπεδο της ηγεσίας, της ασκούμενης πολιτικής ή από τον εφησυχασμό. Ωστόσο, αυτά τα έθνη συγκαταλέγονται ήδη μεταξύ των χρηματιστηρίων με τις κορυφαίες επιδόσεις εφέτος. Εν μέσω βάσιμης ανησυχίας για τις παγκόσμιες προοπτικές, αναδύεται μια νέα ομάδα νικητών». 

Το κοινό χαρακτηριστικό των χωρών στις οποίες αναφέρθηκε ο Σάρμα είναι ότι πέτυχαν έναν συνδυασμό συγκριτικά ισχυρής ανάπτυξης, συγκράτησης του πληθωρισμού και καλής πορείας του χρηματιστηρίου. «Κατά μια συναρπαστική σύμπτωση, οι περισσότερες από αυτές αψηφούν επίσης τις βαθιές προκαταλήψεις περί των υποτιθέμενων αρνητικών προοπτικών ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων» υπογράμμισε ο ίδιος.

Εκτός Ευρώπης στάθηκε στο Βιετνάμ, που παρά το αυτοαποκαλούμενο κομμουνιστικό καθεστώς αναπτύσσεται σχεδόν με 7% –με τον ταχύτερο ρυθμό στον κόσμο– χάρη και στις δυτικές επενδύσεις. Ξεχώρισε επίσης την Ινδία, η οποία «θα συνεχίσει να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο» προσελκύοντας και επενδυτές που είναι τρομαγμένοι από την Κίνα.

Ο Σάρμα σημείωσε επίσης την επιλογή της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομική της δραστηριότητα και πέραν του πετρελαίου, με άνοιγμα σε τομείς όπως οι κατασκευές, και έκλεισε την ανάλυσή του με μια αναφορά στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε επί χρόνια από τον αποπληθωρισμό και είναι σήμερα μια από τις ελάχιστες χώρες που ωφελούνται από την επιστροφή του πληθωρισμού. 

 

Πηγή: protagon.gr.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το