Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τι αλλάζει στην άδεια και το επίδομα μητρότητας | Αυξάνονται κατά 50% οι παροχές

the roots web banners 06

Τι αλλάζει στην άδεια και το επίδομα μητρότητας | Αυξάνονται κατά 50% οι παροχές
14.09.2022 | 08:55

Τι αλλάζει στην άδεια και το επίδομα μητρότητας | Αυξάνονται κατά 50% οι παροχές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σημαντικές αλλαγές στην άδεια και το επίδομα μητρότητας, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού, θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στο άμεσο διάστημα.

Η αύξηση της άδειας μητρότητας και του αντίστοιχου επιδόματος είναι ένα από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν και παρουσίασε, και από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η άδεια μητρότητας, από 6 μήνες σήμερα θα αυξηθεί κατά 50% και θα πάει στους 9 μήνες. Τι θα ισχύσει για το επίδομα μητρότητας;
 
Όπως εξήγησε χθες το υπουργείο Εργασίας, το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα -στη μητέρα ή τον πατέρα αντίστοιχα- από το 2023 επεκτείνεται για τρεις μήνες, δηλαδή από τους 6 μήνες πηγαίνει στους 9. Πρόκειται για μια αύξηση, ομοίως, κατά 50%.
 
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα και αποσκοπεί πρωτίστως στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση ουσιαστικά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το επίδομα καταβάλλεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα έχει πρόσθετο κόστος περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.
 
Αυξημένο επίδομα μητρότητας -Παράδειγμα
Παράδειγμα: Μία μητέρα λαμβάνει σήμερα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας τον βασικό κατώτατο μισθό επί 6 μήνες, δηλ. 713 x 6 = 4.278 ευρώ (μεικτά). Με την επέκταση του επιδόματος κατά τρεις μήνες θα λάβει 713 x 9 = 6.417 ευρώ μεικτά. Και στις δύο περιπτώσεις λαμβάνει και αναλογία Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και αναλογία επιδόματος αδείας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που εμπίπτει η επιδότησή της.
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να ζητήσουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αρκεί να:
 
 
• είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ
• απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση
 
Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δι’ αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ, εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.
 
Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός κάθε φορά καθορίζεται, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, με βάση το προαναφερόμενο ποσό. Όσον αφορά στο επίδομα αδείας, ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά που προκύπτει από την καταβαλλόμενη από τον ΟΑΕΔ αναλογία επιδόματος αδείας, ενώ η καταβολή τόσο των αποδοχών, όσο και του επιδόματος αδείας γίνεται παράλληλα με την άσκηση του δικαιώματος της εργαζόμενης σε ετήσια κανονική άδεια. Η δε υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στο διάστημα προ και μετά του εξαμήνου της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981.
 
Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ. Η ΔΥΠΑ υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης, παρακρατώντας την προβλεπόμενη εργατική εισφορά που βαρύνει τον εργαζόμενο μαζί με την εργοδοτική εισφορά που βαρύνει την ΔΥΠΑ.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το