Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ερευνούν 40.000 εμβολιασμούς στην Καρδίτσα, πώς δρούσε η υπάλληλος-κλειδί στο σκάνδαλο

banner roots

Ερευνούν 40.000 εμβολιασμούς στην Καρδίτσα, πώς δρούσε η υπάλληλος-κλειδί στο σκάνδαλο
06.09.2021 | 08:45

Ερευνούν 40.000 εμβολιασμούς στην Καρδίτσα, πώς δρούσε η υπάλληλος-κλειδί στο σκάνδαλο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Νέο πιο αυστηρό νόμο που θα περιλαμβάνει το αδίκημα των εικονικών εμβολιασμών, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με αφορμή τα περιστατικά έκδοσης «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού στο ΚΥ Παλαμά στην Καρδίτσα.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια» της Καρδίτσας. Σύμφωνα με αυτό, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και βεβαίωνε εμβολιασμούς πολιτών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο εμβολιαστικό κέντρο. Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται από μια τυχαία παρατήρηση ότι έλειπε η σφραγίδα γιατρού από ορισμένα έγγραφα που συμπληρώνουν οι πολίτες που εμβολιάζονται. Ακολούθησε ενδελεχής έρευνα, η οποία έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 εικονικούς εμβολιασμούς πολιτών, μόνο για τον Αύγουστο.
 
 
Η «κομπίνα» της υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθειας», η διοικητική υπάλληλος εκμεταλλευόταν την εμπιστοσύνη συγκεκριμένης γιατρού και όταν ήταν στη βάρδια της έμπαινε παράνομα στο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό σύστημα με τους κωδικούς της. Οι υποψίες ξεκίνησαν να κινούνται γύρω της από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος, ενώ είχε πρωινή βάρδια, πήγαινε κάποιες φορές και το απόγευμα στην υπηρεσία της.
 
Όταν την ρωτούσαν ποιος ήταν ο λόγος, απαντούσε ότι είχε αφήσει κάποιες εκκρεμότητες από το πρωί, κάτι που ελάχιστοι πίστευαν. Στη συνέχεια, άρχισαν να εμφανίζονται τα έγγραφα δίχως τις απαραίτητες σφραγίδες.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη φάση της έρευνας βρέθηκαν 13 άτομα που εμφανίζονταν εικονικά να έχουν εμβολιαστεί. Ακολούθως ο αριθμός ανέβηκε στο 35 και τώρα βρίσκονται ήδη στα 47, ενώ η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ακριβές μέγεθος του σκανδάλου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από ορισμένες πηγές, ο αριθμός των εικονικών εμβολιασμών που έχει ως τώρα αποκαλυφθεί αφορά μόνο τον Αύγουστο, και ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε προηγούμενους μήνες.
 
Σκάνδαλο με «μαϊμού» εμβολιασμούς: 6.000 ζουν στον Παλαμά Καρδίτσας, 40.000 εμβολιάστηκαν
Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πάντως, οι κάτοικοι της κοινότητας στον Παλαμά Καρδίτσας δεν ξεπερνούν τους 6.000, στον Κέντρο Υγείας ωστόσο έχουν γίνει 40.000 εμβολιασμοί. Οπως σημειώνει, φαίνεται ότι τα επιπλέον εμβόλια έλαβαν πολίτες από τη τη Βόρεια Ελλάδα και τη συγκεκριμένη περιοχή καταγωγής της υπαλλήλου. Στο επίκεντρο των ερευνών, λοιπόν, βρίσκεται η πόλη καταγωγής της υπαλλήλου, καθώς εκτιμάται ότι συντοπίτες της έλαβαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
 
 
Διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας: Η υπάλληλος παραδέχτηκε την ενοχή της για πιστοποιητικά εικονικών εμβολιασμών
Από την πλευρά του ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα πρώτα στοιχεία στον Εισαγγελέα Καρδίτσας. Η ελεγχόμενη υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση της προσωρινά, ενώ διερευνάται η πιθανή εμπλοκή και της νοσηλεύτριας.
 
«Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που υπάρχουν για να έχουμε μια σαφή εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά στις νόμιμες διαδικασίες.
 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υπήρχε μια διοικητική υπάλληλος, η οποία έμπαινε μέσα στο σύστημα με κωδικούς που είχε πάρει από κάποιους άλλους -και εδώ είναι το θέμα, ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ιστορία- και εξέδιδε μαϊμού πιστοποιητικά εμβολιασμών», ήταν τα λόγια του κ. Σερέτη στον ΣΚΑΙ.
 
Στη συνέχεια τόνισε ότι το θέμα αποκαλύφθηκε επειδή το σύστημα λειτουργεί με ασφάλεια και οι έλεγχοι για παρατυπίες είναι τακτικοί. ««Δεν έγινε τυχαία η αποκάλυψη. Το σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δούμε ακριβώς πόσα εμβόλια έχουν χαθεί και την αντιστοιχία μεταξύ των εικονικών εμβολιασμών και των δόσεων», υπογράμμισε.
 
Παράλληλα υποστήριξε ότι γίνεται έρευνα και για τους ανθρώπους που πήραν στα χέρια τους τα πλαστά πιστοποιητικά. Γι’αυτό και η μήνυση που κατατέθηκε είναι κατά παντός υπευθύνου.
 
Ο κ. Σερέτης υποστήριξε ότι η υπάλληλος παραδέχθηκε την ενοχή της, ενώ η γιατρός δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί έλειπε η υπογραφή της. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν μέχρι τέλους» κατέληξε.
 
«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, μετά το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας»
Σε δηλώσεις για το σκάνδαλο προχώρησε σήμερα μιλώντας στο Mega ο κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας. Διευκρίνισε ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά «ήταν πρότυπο στους εμβολιασμούς» και έχει εμβολιάσει 40.000 κόσμο γιατί εξυπηρετεί ολόκληρο τον νομό.
 
«Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο, μετά το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας», τόνισε.
 
«Οι γιατροί έχουν μείνει άφωνοι, είναι στη διάθεση των Αρχών.», ανέφερε. Η δράστις «ήταν σε διοικητικό πόστο, αλλά με τα εμβόλια μπήκε κι αυτή να βοηθήσει. Τους κωδικούς τους είχαν διοικητικοί υπάλληλοι. Οι γιατροί ασχολούνταν μόνο με το κομμάτι του ιστορικού του ασθενούς. Πήγαινε εκτός βάρδιας, έψαχνε παραιατρκό προσωπικό, και έβρισκε τα ονόματα που δεν είχαν εμβολιαστεί, έμπαινε σε τάμπλετ, τα δήλωνε και το βράδυ φαίνονταν εμβολιασμένοι», σημείωσε.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το