Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Στο 34% η ανεργία μέχρι το 2016

the roots web banners 06

Στο 34% η ανεργία μέχρι το 2016
04.10.2013 | 09:43

Στο 34% η ανεργία μέχρι το 2016

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 34% μέχρι το 2016 προβλέπει μελέτη που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Πάντως τα αυστηρά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς και τον Σεπτέμβριο καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας που δηλώθηκαν.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό και δημιουργήθηκαν 63.122 περισσότερες θέσεις εργασίας. Αρκεί να αναφερθεί πως στις 12 Σεπτεμβρίου -ημέρα ανακοίνωσης των νέων αυστηρών προστίμων για την αδήλωτη εργασία- δημιουργήθηκαν 5.755 νέες θέσεις.

Θετικά ήταν τα μηνύματα και όλη την επόμενη εβδομάδα (από τις 16 έως και τις 19 του μήνα), όπου με βάση τα επίσημα στοιχεία καταγράφεται αύξηση των νέων θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, στις 17 του μήνα υπήρξαν 7.238 περισσότερες θέσεις εργασίας (όταν στην αρχή του μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων ήταν αρνητικό).

Αναφερόμενος στα στοιχεία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «μια ολόκληρη ''πόλη'' 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της ''μαύρης εργασίας'' σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης».

Ωστόσο, στην έρευνά του το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το 27,4% που καταγράφηκε ως ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Μάρτιο είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του δυτικού κόσμου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, στη μελέτη τονίζεται χαρακτηριστικά πως «η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια».

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση προτείνεται η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου παρόμοιου με το «σχέδιο Μάρσαλ» που θα χρηματοδοτείται από οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης (όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) και θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αυστηρότερα κριτήρια για χορήγηση συντάξεων σε βουλευτές και δημάρχους

Αυστηρότερα γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση συντάξεων σε βουλευτές και δημάρχους. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας δίνονται διευκρινίσεις περί ταυτόχρονης λήψης μισθού και σύνταξης μετά την ισχύ του ν.4151/2013.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως οι συνταξιούχοι φορέων του υπουργείου λόγω απασχόλησης αποκλειστικά ή κατά το μεγαλύτερο μέρος στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα -και οι οποίοι κατέχουν θέση βουλευτή- υπόκεινται σε περικοπή της σύνταξης κατά 70%.

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τους αιρετούς και χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα συνταξιούχου του ΤΑΠ-ΟΤΕ που κατέχει θέση δημάρχου: από 1ης Ιανουαρίου 2013 γίνεται περικοπή κατά 70% στο σύνολο του ποσού της σύνταξής του ανεξάρτητα αν έχει συμπληρωθεί ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας του.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel