Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κακοκαιρία Ιανός - Θεσσαλία: «Βομβαρδισμένο τοπίο» | Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη βιβλικές καταστροφές

banner roots

Κακοκαιρία Ιανός - Θεσσαλία: «Βομβαρδισμένο τοπίο» | Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη βιβλικές καταστροφές
21.09.2020 | 09:38

Κακοκαιρία Ιανός - Θεσσαλία: «Βομβαρδισμένο τοπίο» | Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη βιβλικές καταστροφές

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας: Ακόμα σώζουμε ζωές - 8.000 σπίτια με ζημιές στον νομό - Τεράστιες καταστροφές στην Κεφαλονιά

Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη, περιοχές αποκλεισμένες, καταστροφές σε δημόσιες δομές και ιδιωτική περιουσία, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες άχρηστες. Η περιοχή της Θεσσαλίας θρηνεί τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν από τη θεομηνία και οι κάτοικοι προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε με το φονικό του πέρασμα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός

Οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει τα πάντα σε μεγάλες εκτάσεις, τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει ή υποστεί τεράστιες ζημιές από τους χειμάρρους, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έχουν αποκόψει ολόκληρα χωριά από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι εκεί και περιμένουν τα έργα αποκατάστασης, διατηρώντας ωστόσο νωπές τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν για ώρες την Κυριακή και τη μάχη που έδωσαν -κυριολεκτικά- για επιβίωση.


Στην παρούσα φάση, η αποκατάσταση των βασικών δομών -ηλεκρικό, νερό- σε όσες περιοχές δεν έχουν, ο εντοπισμός της αγνοούμενης γυναίκας και ο απεγκλωβισμός όσων ακόμα βρίσκονται αποκομμένοι, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των αρμοδίων, οι οποίοι, στην ουσία, δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 «το βράδυ πιέστηκε το χωριό Μεταμόρφωση που ήμασταν σε διαδικασία εκκένωσης αλλά ευτυχώς μετά τα μεσάνυχτα τα νέρα υποχώρησαν. Το ίδιο συνέβη και στο Βλοχό και στην Αγία Τριάδα».

 

«Ακόμα σώζουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση τον πρώτο απολογισμό «πάνω από 5.000 σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας έχουν ζημιές και 8.000 σπίτια σε όλο τον νομό».

Κατά τον ίδιο «τα 2/3 της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, κάποια χωριά στα ορεινά που δεν έχουν νέρο και εκεί επεμβαίνουμε».

Καταστροφές από το πέρασμα του "Ιανού" σε όλη την Κεφαλονιά


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

Αρκετές επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς οι περιοχές που διεξάγονται θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.


Όπως μαρτυρούν στο protothema.gr κάτοικοι και τοπικοί φορείς των περιοχών που επλήγησαν τα προβλήματα είναι τεράστια και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την αποκατάσταση .

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας , Θεοφάνης Στάθης μίλησε στο protothema.gr για τις πληγές του «Ιανού»: «Αυτή η κακοκαιρία αφήνει πίσω της τεράστιες πληγές . Έχουμε μια γυναίκα αγνοούμενη και συνεχίζονται οι έρευνες.Είναι τραγική η κατάσταση με τον Περιφερειακό του Μουζακίου , ο οποίος έχει πέσει, έχουμε τεράστια προβλήματα με το κυκλοφοριακό μέσα στο Μουζάκι,δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, έχουμε τουλάχιστον έξι γέφυρες κομμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση ώστε να περάσουν οχήματα με τρόφιμα και νερό .και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση .Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση»επισημαίνει o Θεοφάνης Στάθης, Δήμαρχος Μουζακίου.


«Είμαστε εγκλωβισμένοι στο Παλαιό Ζωγλόπι . Έχουν κοπεί οι γέφυρες κι όλοι οι δρόμοι. Ο δρόμος κοντά στο σπίτι που έχουμε το αυτοκίνητο δεν μπορεί να βγει. Μετά τη ραχούλα είμαστε 9 χιλιόμετρα. Το ποτάμι είναι στο ενάμιση μέτρο από το σπίτι» λέει στο protothema.gr η Ευγενία Γρηβέλα και συνεχίζει:

«Έχει ξεριζώσει τα πάντα ακόμα και το δρόμο και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Έχουμε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και στην Πυροσβεστική . Μας είπαν ότι ανεβαίνουν εδώ για να αποκαταστήσουν το δρόμο και ότι θα έρθει ο στρατός να φτιάξει τα προβλήματα. Αν έρθει ξανά κύμα βροχής πρέπει να φύγουμε άμεσα από το σημείο γιατί θα πάρει και το σπίτι. Είμαστε τρία σπίτια και τρεις οικογένειες».

Άλλο ένα χωριό που είναι αποκλεισμένο είναι η Καστανιά προς τη λίμνη Πλαστήρα και η Ραχούλα.

«Είμαστε μέσα σε βουνό και δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχουν θολώσει τα πάντα. Πάμε σε πηγές και είναι όλα γεμάτα με λάσπες , πρέπει να μας βοηθήσουν άμεσα. Τα φαγητά άρχισαν να χαλάνε και είναι όλα για πέταμα» λέει στο protothema.gr ο Νίκος Σαμαράς από το Παλαιό Ζωγλόπι.

«Ο χείμαρρος παρέσυρε τα πάντα . Κατέβηκε από το βουνό και καταπλάκωσε ακόμα και σπίτιστην Καστανιά όπου βρέθηκε νεκρός ηλικιωμένος στο χωριό. Δεν μπορούσαμε να τον βρούμε . Τον καταπλάκωσε το σπίτι . Εκείνη την ώρα μάλλον κοιμόταν ή καθόταν στο καθιστικό του» λέει κάτοικος του χωριού Καστανιά.

Ο συγκεκριμένος άντρας τελικά απεγκλωβίστηκε νεκρός ,σήμερα το πρωί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ που επιχειρεί ακόμα στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων ,Θύμιος Καραϊσκος μίλησε στο protothema.gr για τις καταστροφές που υπέστη ο Δήμος.

«Η κακοκαιρία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές σε οικοσκευές, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές καλλιέργειες. Όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία μένουν σε ξενοδοχεία που τους παραχώρησε ο Δήμος γιατί τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα μέσα στα λασπόνερα ενώ κάποιοι άλλοι μένουν σε γειτονικές κατοικίες. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σαφώς και οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες αλλά ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα, εδώ στο Δήμο μας» λέει στο protothema.gr ο Δήμαρχος Θύμιος Καραϊσκος.

«Δεν έχουμε που να μείνουμε . Μας μετέφεραν εχθές από το χωριό γιατί τα σπίτια μας είναι πλημμυρισμένα» λέει απεγνωσμένα στο protothema.gr ένας άλλος κάτοικος του χωριού.

kak10kak9kak8kak7kak6kak5


Δείτε φωτογραφίες από την επόμενη μέρα στο Μουζάκι: 

5149616514963251496565149674


Βιβλικές καταστροφές στην Κεφαλονιά

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στην Άσσο της Κεφαλονιάς με το γραφικό χωριό να έχει θαφτεί από τόνους μπάζων και λάσπης.

Αυτοκίνητα, μαγαζιά, σπίτια, υποδομές έχουν γίνει ένα με τα μπάζα, δρόμοι έχουν εξαφανιστεί και κάτοικοι μαζί με τις αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Νέες εικόνες από την μανία της φύσης έρχονται στο φως από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, καθώς ένα ποτάμι λάσπης με μεγάλη ταχύτητα διέσχισε όλο το χωριό.

To γραφικό χωριό της Κεφαλονιάς, πνίγηκε στα ορμητικά λασπόνερα του «Ιανού», με τις εικόνες από την περιοχή να αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε το βίντεο τη στιγμή που τα λασπόνερα πνίγουν το χωριό και καταλήγουν στην πλατεία.

 
 
Πηγή: protothema.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel