Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σακελλαροπούλου: Επιλογή συναίνεσης και συμβολισμού από Μητσοτάκη | Το παρασκήνιο της απόφασης για την ΠτΔ

banner roots

Σακελλαροπούλου: Επιλογή συναίνεσης και συμβολισμού από Μητσοτάκη | Το παρασκήνιο της απόφασης για την ΠτΔ
16.01.2020 | 09:59

Σακελλαροπούλου: Επιλογή συναίνεσης και συμβολισμού από Μητσοτάκη | Το παρασκήνιο της απόφασης για την ΠτΔ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Η τελική απόφαση για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

«Στο βουνό», όπως είχε πει χαρακτηριστικά, ζύγισε τα δεδομένα και κατέληξε ότι «είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι το πρόσωπο το οποίο συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος εκτιμά ότι ανταποκρίνονται στον ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας και συμβολίζει την νέα εποχή για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου τρεις πολύ στενοί συνεργάτες του έγιναν κοινωνοί της απόφασής του, και λίγο πριν από το διάγγελμα ενημερώθηκαν ορισμένα ακόμα πρόσωπα, διαψεύδοντας το ρητό ότι «μυστικό που ξέρουν πάνω από δύο παύει να είναι μυστικό». Στο Μέγαρο Μαξίμου κατάφεραν να στεγανοποιήσουν την πληροφορία και μάλιστα το τελευταίο διάστημα όσα έβγαιναν προς τα έξω λειτουργούσαν αποπροσανατολιστικά.

Από τον Οκτώβριο τέθηκε το όνομα της Σακελλαροπούλου για ΠτΔ

Το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου συζητήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο και ένας από τους εισηγητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εικόνα για την πορεία της ανωτάτης δικαστικού και ιδιαίτερη εκτίμηση για το έργο της και την κοινωνική της παρουσία. Ωστόσο μεσολάβησαν πολλές άλλες συζητήσεις και έπεσαν και πολλά ακόμα ονόματα στο τραπέζι μέχρι να φτάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση.

Πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σκέψεις για την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, λόγω της έντασης που πυροδοτήθηκε στις σχέσεις με την Άγκυρα και τον δίαυλο επικοινωνίας που είχε αποκτήσει ο νυν Πρόεδρος με ξένους ηγέτες. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το ενδεχόμενο αυτό ήταν μάλιστα ανοιχτό.

Όμως το συναίσθημα έπαιξε τον ρόλο του και άλλωστε «δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον», όπως ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και «η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές». Έτσι, ο κύβος ερρίφθη και η κυρία Σακελλαροπούλου, με βάση τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, θα αποτελέσει την πρώτη Ελληνίδα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Το χρονικό της απόφασης Μητσοτάκης για την ανακοίνωση του ονόματος

Αυτό που έμενε να αποσαφηνιστεί ήταν ο χρόνος της ανακοίνωσης. Η ακατάσχετη ονοματολογία που προηγήθηκε τις τελευταίες ημέρες επέσπευσε τη δημοσιοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού, όπως έγραψε χθες το iefimerida.gr, και το πρωί της Τρίτης ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το διάγγελμα. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ακύρωσε προγραμματισμένα ραντεβού για το απόγευμα δημιούργησε τις πρώτες υποψίες. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και μετά την ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου άρχισαν σταδιακά τα κινητά των κυβερνητικών στελεχών να συγκεντρώνουν αναπάντητες κλήσεις.

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματός της -προφανώς είχαν συζητήσει εδώ και καιρό για την υποψηφιότητά της. Λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα τηλεφώνησε στον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα σύντομο τηλεφώνημα σύμφωνα με πληροφορίες, τον οποίο ευχαρίστησε για την προσφορά του και του γνωστοποίησε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα που θα έκανε ο πρωθυπουργός στις 7 το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη μαγνητοσκόπηση της δήλωσής του και τα κινητά όσων βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου έκλεισαν μέχρι αυτή να μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Πώς κατέληξε στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης

Ρόλο στην τελική επιλογή του πρωθυπουργού έπαιξε το γεγονός ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το Κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα, δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υποψηφιότητά της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ταυτόχρονα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό το γεγονός ότι θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα και αν είναι δυνατόν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπει ο προγραμματισμός του Κοινοβουλίου και με το δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αργά το βράδυ της Τετάρτης για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Στόχος είναι η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου να ξεπεράσει τις 200 ψήφους και με αυτόν τον τρόπο να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι δύσκολο να την καταψηφίσει και εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό ως προς την υποψηφιότητά της.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το