Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πτήση τρόμου της Sky Express Αθήνα-Κεφαλονιά - Βουτιές στον αέρα και λιποθυμίες επιβατών | Τι απαντά η αεροπορική εταιρεία

banner roots

Φωτογραφία: Eurokinissi Φωτογραφία: Eurokinissi
23.12.2019 | 20:26

Πτήση τρόμου της Sky Express Αθήνα-Κεφαλονιά - Βουτιές στον αέρα και λιποθυμίες επιβατών | Τι απαντά η αεροπορική εταιρεία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Επίσημη ανακοίνωση για την αγωνιώδη πτήση GQ260 από Αθήνα προς Κεφαλονιά το βράδυ της Κυριακής, εξέδωσε το γραφείο τύπου της αεροπορικής εταιρείας Sky Express.

Σύμφωνα με την εταιρεία, παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα αντιπαγετικής προστασίας και ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ακολούθησε τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιστροφή στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κατά τους ιθύνοντες για την παρατεταμένη διάρκεια της προσέγγισης ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες.

Τέλος η εταιρεία διαβεβαιώνει πως «όλη η επιχείρηση διεξήχθη σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

«Αναφορικά με την πτήση GQ260 από Αθήνα προς Κεφαλλονιά, το Γραφείο Τύπου της Sky Express, διευκρινίζει τα ακόλουθα: Το αεροσκάφος της Sky Express αναχώρησε από το αεροδρόμιο των Αθηνών, με τελικό προορισμό την Κεφαλλονιά, με 50 επιβαίνοντες. Μετά την απογείωση του από την Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, ο κυβερνήτης ανέφερε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα αντιπαγετικής προστασίας. Ως εκ τούτου, ο κυβερνήτης βάσει των πρωτοκόλλων ασφαλείας τόσο της κατασκευάστριας εταιρίας του αεροσκάφους, όσο και των Αρχών και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ζήτησε άδεια επιστροφής στο αεροδρόμιο των Αθηνών, η οποία λόγω έντονων καιρικών συνθηκών κατά την προσέγγιση, διήρκησε παραπάνω από το συνηθισμένο. Η εταιρία μερίμνησε για την άμεση μεταφορά των επιβατών στον τελικό προορισμό με άλλο αεροσκάφος, ενώ όλη η επιχείρηση διεξήχθη σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας».

Το χρονικό

Η πτήση 260 της Sky Express ήταν προγραμματισμένο να φύγει στις 17:45 το απόγευμα της Κυριακής από το Ελ. Βενιζέλος, αλλά λόγω κακοκαιρίας, αναχώρησε περίπου στις 22:00 το βράδυ. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους, ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες πως υπήρχε μηχανική βλάβη κι έπρεπε να επιστρέψει στην Αθήνα.

Παγωμένοι οι τεχνικοί της Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθούσαν τις βουτιές που έκανε στον αέρα η πτήση. Αναλόγως επεισοδιακή ήταν και η απόπειρα προσέγγισης στο «Ελ. Βενιζέλος» αφού, όπως αναφέρει το kefalonianews.gr, το αεροσκάφος έφτασε σχεδόν σε επαφή με τον αεροδιάδρομο και άρχισε να παλαντζάρει δεξιά-αριστερά χωρίς τελικά να καταφέρει να προσγειωθεί 35 λεπτά μετά την απογείωσή του. Στη συνέχεια ανέβηκε σε ύψος 5000 μέτρων, έφθασε μέχρι την Εύβοια και έριξε μέρος από τα καύσιμά του.

Στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς οι συγγενείς των επιβατών παρακολουθούσαν έντρομοι την περιπλάνηση της πτήσης όπως τους την περιέγραφαν οι άνθρωποι του αεροδρομίου καθώς το έβλεπαν σε μια εφαρμογή από τα κινητά τους.

Γύρω στη 1:00 το πρωί η πλειονότητα των επιβατών κατέφυγε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όπου ζητούσε εξηγήσεις. Επιβάτες της πτήσης εγκαλούν τους υπεύθυνους της εταιρείας για έλλειψη ενημέρωσης, ενώ η σφοδρή κακοκαιρία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο του πιλότου, ο οποίος κατάφερε τελικά να προσγειώσει το αεροσκάφος περίπου μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα.

Σε κατάσταση-σοκ οι επιβάτες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της αγωνιώδους αυτής πτήσης δύο επιβάτες λιποθύμησαν.

«Κάναμε κύκλους πάνω από το λεκανοπέδιο - Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος»: Μαρτυρία επιβάτη της πτήσης 260 για Κεφαλονιά

Ένας επιβάτης της πτήσης 260 από Αθήνα για Κεφαλονιά, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τον τρόμο που επικράτησε στο σκάφος της Sky Express, το βράδυ της Κυριακής, όταν παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη.

«Πίστεψα ότι ήρθε το τέλος», λέει ο Παναγιώτης Λέζος σε συνέντευξή του στο newsit.gr που περιγράφει ότι το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Αθήνα και υπήρχε κίνδυνος να πέσει στο λεκανοπέδιο. «Μετά από 8 λεπτά πτήσης μας ανακοινώνει ο πιλότος ότι λόγω τεχνικής βλάβης είμαστε αναγκασμένοι να επιστρέψουμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Αθήνα φωταγωγημένη κάτω από τα πόδια μας, αν έπεφτε το αεροπλάνο "θα έπεφτε στο Σύνταγμα", και οι συνέπειες (σ.σ απώλειες) δεν θα ήταν μόνο οι 90 που ήμασταν εκεί. Θα ήταν πολύ περισσότερες (...) Μπορεί να έπεφτε στη Βάρη, στο Κορωπί - στο λεκανοπέδιο θα έπεφτε το αεροπλάνο γιατί εκεί έκανε τους κύκλους».

Η πτήση 260 ήταν προγραμματισμένο να φύγει στις 17:45 το απόγευμα της Κυριακής από το Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά λόγω κακοκαιρίας, αναχώρησε λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ. Όπως λέει ο κ. Λέζος, το αεροσκάφος είχε 100% πληρότητα και, μεταξύ άλλων επέβαιναν τρία ασυνόδευτα παιδιά 10-14 ετών και 4 με 5 βρέφη. Οι ελεγκτές της Πολιτικής Αεροπορίας παρακολουθούσαν τις βουτιές που έκανε στον αέρα το αεροσκάφος. Μέσα στην καμπίνα επικράτησε πανικός. «Πίστεψα ότι τα επόμενα 10 λεπτά δεν θα υπάρχω». Όταν η πρώτη απόπειρα προσγείωσης απέτυχε, το σκάφος ανέβηκε σε ύψος 5 χιλιομέτρων, έφθασε μέχρι την Εύβοια και έριξε μέρος των καυσίμων του (σ.σ πάγια τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση «σκληρής προσγείωσης».

«Η προσπάθεια προσγείωσης έγινε μετά από 40 λεπτά πτήσης, με ανακοινωμένη βλάβη. Ο άνθρωπος προσπάθησε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, έτυχε να είμαι στο παράθυρο, τα φτερά ήταν πάνω από την άτρακτο οπότε είχα πλήρη εικόνα του εδάφους. Λίγο πριν ακουμπήσουμε στην γη, αναγκάστηκε ο πιλότος να το ξανανεβάσει και έκανε άλλη μισή ώρα κύκλους για να κάνει την δεύτερη και αποτελεσματική προσπάθεια. Φανταστείτε την αγωνία μας, ξέραμε ότι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει είναι και η τελευταία γιατί δεν είχαμε καύσιμα να δοκιμάσουμε τρίτη (...) Πίστεψα ότι τα επόμενα 10 λεπτά δεν θα υπάρχω, σας το διαβεβαιώνω. Δεν το υπέθεσα, το πίστεψα. Έδινα 90% πιθανότητες να πέσει το αεροπλάνο».

Πίσω στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς, συγγενείς των επιβατών περίμεναν με αγωνία να ακούσουν ότι το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί κανονικά. Μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, ο πιλότος κατάφερε τελικώς να προσγειώσει το αεροσκάφος. Κατά τη διάρκεια της εναέριας περιπέτειας, δύο επιβάτες λιποθύμησαν και σχεδόν όλοι βγήκαν σε κατάσταση σοκ από την πτήση που, υπό κανονικές συνθήκες, θα διαρκούσε μόλις μερικά λεπτά.

Ο κ. Λέζος καταγγέλλει πως έχουν συμβεί και άλλα παρόμοια περιστατικά με τις ίδιες αερογραμμές: «Το περιστατικό που συνέβη σε εμάς, στην πτήση 260 για Κεφαλονιά, δεν είναι το πρώτο τον τελευταίο χρόνο στην ίδια εταιρεία, είναι το τρίτο. Και τον Δεκέμβρη του 2018 και τον Γενάρη του 2019 συνέβησαν παρόμοια περιστατικά», καταλήγει, γνωστοποιώντας πως τόσο αυτός όσο και άλλοι επιβάτες σκοπεύουν να κινηθούν νομικά εναντίον της εταιρείας.

Πηγή: lifo.gr

 

Διαβάστε επίσης: 

Τρόμος στον αέρα: Σκηνές πανικού στην πτήση της Sky Express από Αθήνα προς Λήμνο!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το