Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Προϋπολογισμός 2020: Ο Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και νέα θετικά μέτρα

banner roots

Προϋπολογισμός 2020: Ο Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και νέα θετικά μέτρα
18.12.2019 | 08:39

Προϋπολογισμός 2020: Ο Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και νέα θετικά μέτρα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ψηφίζεται απόψε το βράδυ στη Βουλή, αποτυπώνει την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής στην χώρα από τη Νέα Δημοκρατία.

Η δημοσιονομική πολιτική βασίζεται στην μείωση των φόρων και την συγκράτηση των δαπανών με στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης τους. Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, έχουν γίνει 260 χιλιάδες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, μετά την αύξηση του σχετικού κονδυλίου, ανέρχονται στις 600 χιλιάδες.

Μάλιστα, η πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Νοέμβριο, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κατά 117 εκ. έναντι του στόχου, αφήνει περιθώρια για χορήγηση επιπλέον ενίσχυσης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον Πρωθυπουργό σήμερα και πιθανόν να συμπεριλάβει το σχετικό μέτρο στην ομιλία του, με την οποία θα κλείσει η πενθήμερη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού αργά το βράδυ.

Προϋπολογισμός 2020: Πιθανή η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος

Είναι δεδομένο ότι θα πρόκειται για εφάπαξ παροχή που θα χορηγηθεί έως το τέλος του έτους και θα έχει κοινωνικό πρόσημο. Μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν, είναι η αύξηση του ποσού που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα και δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους κατηγορίες ανέργων που δεν βρίσκονταν στην αρχική ρύθμιση.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα επιπλέον μέτρο – έκπληξη στην ομιλία του Πρωθυπουργό άφησε ανοιχτό χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, τα καλά νέα θα ανακοινώνονται σταδιακά στους πολίτες. Εφόσον υπάρχει τέτοιο περιθώριο, θα το δούμε, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα περιμένετε να ακούσετε τον Πρωθυπουργό στην τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό».

Τι θα αναφέρει στην ομιλία του ο Μητσοτάκης για τον Προϋπολογισμό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του θα αναφέρει ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 «όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι οι Έλληνες βλέπουν για πρώτη φορά σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και αποδεικνύεται στην πράξη ότι «οι δεσμεύσεις γίνονται πράξη». Επίσης θα περιγράψει τα οφέλη για τους πολίτες από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται, υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων για την οικονομία, να αναφερθεί σε επιπλέον ελαφρύνσεις για το επόμενο έτος, όπως μια γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ακόμα και κατά 40%, ενώ θεωρείται πιθανή μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Κομβική θεωρείται η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την συζήτηση με τους εταίρους το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και εφόσον έχει θετική κατάληξη, όπως πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου, θα παράσχει επιπλέον δυνατότητες για επιθετική μείωση των φόρων.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το