Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κύπρος: Στην πατρώα γη επιστρέφουν τα λείψανα έξι Ελλαδιτών (photos)

banner roots

Κύπρος: Στην πατρώα γη επιστρέφουν τα λείψανα έξι Ελλαδιτών (photos)
07.12.2019 | 13:01

Κύπρος: Στην πατρώα γη επιστρέφουν τα λείψανα έξι Ελλαδιτών (photos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Τα λείψανα έξι Ελλαδιτών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο επιστρέφουν στην πατρώα γη, έπειτα από επίσημη τελετή για την παράδοσή τους που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, παρουσία συγγενών τους και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόκειται για τέσσερις πεσόντες και δυο αγνοούμενους τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδίδονται προκειμένου να ταφούν με τις δέουσες τιμές. Δυο από αυτούς επέβαιναν στο αεροσκάφος Νοράτλας, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής. Το «παρών» του έδωσε και ο αρχηγός Εθνικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Την κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Κατά τη διάρκεια της τελετής ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Φωτίου και ο κ. Στεφανής.

Σε δήλωσή του ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, είπε πως ένα χρέος προς τους συγγενείς των πεσόντων του 1974 εκπληρώνεται με καθυστέρηση 45 χρόνων «όχι γιατί ευθυνόμαστε εμείς».

«Είναι ασφαλώς μια πολύ συγκινητική στιγμή. Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας στους συγγενείς για την υπομονή, τη δύναμη που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια και ευχόμαστε ότι με την πράξη τούτη θα απαλύνουμε τον πόνο τους, παραδίδοντας τα οστά για να γίνουν οι ταφές σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις αλλά και τις δέουσες τιμές», επεσήμανε.

Οι συγγενείς των έξι έφθασαν χθες στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέλαβε σήμερα το πρωί από το ανθρωπολογικό εργαστήρι στην Έγκωμη τα λείψανα, τα οποία μεταφέρθηκαν με οχήματα της Εθνικής Φρουράς στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας για την τελετή παράδοσής τους.

Μετά την τελετή τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει τρισάγιο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και εκπροσώπων της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα.

Οι κηδείες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες έπειτα από διευθετήσεις που έχουν γίνει από την κάθε οικογένεια.

Οι έξι πεσόντες και αγνοούμενοι

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης, ο οποίος υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.

Ο συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.

Ο έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης, ο οποίος το 1974 είχε τον βαθμό του λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.

Ο έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.

O έφεδρος ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος.

O έφεδρος ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλία.

Οι δυο τελευταίοι ήταν καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροπλάνο Νοράτλας και τα οστά τους εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.

 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

 

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το