Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σε εφαρμογή οι δασμοί Τραμπ για προϊόντα από την Ευρώπη | Τα προϊόντα που επηρεάζονται

banner roots

Σε εφαρμογή οι δασμοί Τραμπ για προϊόντα από την Ευρώπη | Τα προϊόντα που επηρεάζονται
18.10.2019 | 08:49

Σε εφαρμογή οι δασμοί Τραμπ για προϊόντα από την Ευρώπη | Τα προϊόντα που επηρεάζονται

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε ισχύ θα είναι από σήμερα οι επιπρόσθετοι δασμοί που έθεσαν οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ σε χιλιάδες προϊόντα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, τα μέτρα με τους δασμούς για τα αγαθά, μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα και θα φτάνουν από 10% έως 25%. Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έδωσε το«πράσινο φως» γι’ αυτούς τους δασμούς, καθώς ένα όργανο επιδιαιτησίας του οργανισμού, έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι χώρες που θα πληγούν κυρίως από αυτές τις κυρώσεις, είναι οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν και στην Airbus: είναι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Το μέτρο αυτό έρχεται καθώς θεωρούν ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, σε μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.
Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα πληγούν περισσότερο, είναι τα ποτά (γαλλικό κρασί και σκωτζέσικο ουίσκι μεταξύ άλλων) και διάφορα είδη τυριών. Στη λίστα περιλαμβάνονται και ελληνικά προϊόντα, με το ελαιόλαδο να εξαιρείται της διαδικασίας, μετά από παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος.

Λεμέρ: Η Ευρώπη θα ανταποδώσει
Το μέτρο αυτό έφερε και την αντίδραση από τους Ευρωπαίους. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Πηγή: iefimerida.gr 

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το