Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πολυτραυματίας το ΚΙΝΑΛ μετά την έξοδο Βενιζέλου | «Θα έχει και συνέχεια», απειλεί η Γεννηματά

banner roots

Πολυτραυματίας το ΚΙΝΑΛ μετά την έξοδο Βενιζέλου | «Θα έχει και συνέχεια», απειλεί η Γεννηματά
03.06.2019 | 12:31

Πολυτραυματίας το ΚΙΝΑΛ μετά την έξοδο Βενιζέλου | «Θα έχει και συνέχεια», απειλεί η Γεννηματά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε με δύο αλλεπάλληλες συνεντεύξεις της το βράδυ του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (σε Alpha και ANT1) να αιτιολογήσει την απόφασή της να ωθήσει εκτός ΚΙΝΑΛ τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με μια στάση που άλλοι εξέλαβαν ως «ξεκαθάρισμα» και άλλοι ως «ενοχική», η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιχείρησε να «μαζέψει» τις αρχικές εντυπώσεις ότι εκείνη έδιωξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ επέμεινε να προσπαθεί να δώσει πολιτικό στίγμα στην κίνησή της, υποστηρίζοντας ότι έγινε για να εξασφαλίσει τη διεύρυνση.

«Δεν προκαλώ εγώ την εσωστρέφεια. Εγώ είμαι πρόεδρος του κόμματος και έχω την υποχρέωση και το καθήκον να κάνω τις επιλογές και την αξιολόγηση των στελεχών και να στείλω καθαρά μηνύματα στους ψηφοφόρους και στον κόσμο της παράταξης που είναι πληγωμένος», είπε μεταξύ άλλων.

Προειδοποιήσεις: «Αυτή είναι μόνο η αρχή»
Ωστόσο στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά με επιθετικό ύφος έστειλε αυστηρή προειδοποίηση σε όλα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ότι «αυτή ήταν μόνο η αρχή». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έβγαλε θυμό για τις αντιδράσεις ακόμη και για τον Κώστα Σημίτη ο οποίος διεμήνυσε μέσω κύκλων του ότι είναι «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος» αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

 

«Δεν συναποφασίζουμε. Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος κι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Ευρωβουλευτής και περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Άλλος είναι πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη την οποία αναλαμβάνω. Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αυτό που έγινε ήταν μόνο την αρχή» είπε. Ενώ υπεραμύνθηκε του τάιμινγκ λέγοντας σε έντονο ύφος: «Δεν υπάρχει ούτε λάθος χρόνος ούτε τίποτα. Από πότε ένας πρόεδρος είναι όμηρος των επιλογών των στελεχών του και των προσωπικών τους επιλογών; Μου είναι αδιανόητο όλο αυτό. Ας το κατανοήσουν όλοι είμαι πρόεδρος έκανα μια επιλογή και θα κριθώ γι' αυτή».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιδιώκοντας να διασκεδάσει τα περί ουράς του ΣΥΡΙΖΑ και «αριστερής στροφής» εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «είναι ανίκανη κυβέρνηση και δεν αξίζει να είναι αντιπολίτευση» και πως «μ' αυτόν τον πολιτικό αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ με χωρίζουν πολλά».

«Βράζουν» τα στελέχη κατά Καμίνη -Επικρίνουν τους χειρισμούς Φώφης
Παρά τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, δεν έχει πείσει, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Τόσο οι χειρισμοί στην υπόθεση Βενιζέλου, όσο και η αντικατάστασή του στην πρώτη θέση του Επικρατείας με τον Γιώργο Καμίνη έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Κομματικά στελέχη από όλη τη χώρα «βράζουν».

Ακόμη και όσοι δεν συμπαθούν τον Ευ. Βενιζέλο, επικρίνουν τους χειρισμούς Γεννηματά κυρίως διότι το μέγεθος, η ιστορία και η προσφορά Καμίνη δεν συγκρίνεται επ’ ουδενί με εκείνα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, όπως παρατηρούν, ο Γ. Καμίνης «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής» σε τρεις διαδοχικές φάσεις: Αρχικά επέλεξε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι χάνει. Στη συνέχεια έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όπου οι επιδόσεις του ήταν απογοητευτικές. Τέλος, την περασμένη Κυριακή όπου ήταν υποψήφιος για την Ευρωβουλή κατετάγη τέταρτος, πίσω από Ν. Ανδρουλάκη, Εύα Καϊλή, Νίκο Παπανδρέου, παρά την υποστήριξη από τον κομματικό μηχανισμό της Χ. Τρικούπη. «Με Καμίνη και Θ. Μαργαρίτη, δύο στελέχη που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, ένα κόμμα με μηδενική εκλογική επιρροή και απήχηση, περιμένουμε να προσελκύσουμε τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ που είναι ο κύριος κορμός του ΚΙΝΑΛ δεν είχε έναν υποψήφιο αντάξιο για το Επικρατείας;» λένε πολλά στελέχη και βουλευτές.

 

Δεν είναι λίγα επίσης τα στελέχη που εκτιμούν ότι ο χειρισμός με τον Ευ. Βενιζέλο ήταν εντελώς λάθος. Δεν ήταν μόνο ο Γ. Μπουτάρης που εκτίμησε ότι «δεν ήταν και τόσο σοφή» η κίνηση Γεννηματά. Αρκετοί θεωρούν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έπρεπε στη συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμείνει μόνο στο να τον πείσει να κατέλθει υποψήφιος με σταυρό και να μην σπεύσει να ανακοινώσει λίγη ώρα αργότερα τον Γ. Καμίνη ως επικεφαλής του Επικρατείας, αλλά μετά από αρκετές ημέρες, έχοντας μετρήσει τις αντιδράσεις και οπωσδήποτε όχι με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα;
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι έρχονται και άλλες συγκρούσεις (με Νίκο Ανδρουλάκη κ.α.) και ότι η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να αποπέμψει ουσιαστικά τον Ευ. Βενιζέλο από το ΚΙΝΑΛ δεν έχει σχέση με την διεύρυνση του κόμματος αλλά με την «επόμενη ημέρα».

Οπως εξηγούν έμπειρα στελέχη του χώρου, η Φώφη Γεννηματά, γνώριζε ή εκτιμούσε ότι πολλά στελέχη της «την είχαν στημένη» το βράδυ των εθνικών εκλογών σε ένα ενδεχόμενο μη ικανοποιητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Με δεδομένη την διαφαινόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ -και μάλιστα με αυτοδυναμία όπως προεξοφλούν πολλοί πλέον στο ΚΙΝΑΛ – η Φώφη Γεννηματά δείχνει να είχε το βλέμμα της στραμμένο περισσότερο στο πόσους θα ελέγχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα σχηματίσει το ΚΙΝΑΛ το βράδυ των εκλογών, παρά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ήττα Κατσιφάρα
Επίσης η ήττα του Απόστολου Κατσιφάρα, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θεωρείται και μια προσωπική ήττα για τη Φώφη Γεννηματά, αφού έριξε όλο της το βάρος για την εκλογή του εκλεκτού της Χαριλάου Τρικούπη και περιόδευσε στην Αχαΐα για να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, μαζί μάλιστα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Θεωρείται όμως και μια μεγάλη ήττα και για την στρατηγική της σύγκλισης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ- αφού ο Απόστολος Κατσιφάρας όχι απλά υποστηρίχθηκε από την Κουμουνδούρου, αλλά και έφτιαξε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχαν όλα τα τοπικά στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς, με αποτέλεσμα μάλιστα να υπάρξει κόντρα με τα τοπικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, τα οποία στήριξαν τον αντάρτη υποψήφιο του Κινήματος, Κώστα Σπηλιώπουλο.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το