Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Με ή χωρίς μεσάζοντες στα ύψη η τιμή της πατάτας

banner roots

Με ή χωρίς μεσάζοντες στα ύψη η τιμή της πατάτας
12.06.2013 | 14:23

Με ή χωρίς μεσάζοντες στα ύψη η τιμή της πατάτας

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

Άνοδο κατά 27,6% παρουσίασε η τιμή της πατάτας το φετινό Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, πολλοί ήταν οι παράγοντες που μετέτρεψαν την πατάτα σε... χρυσάφι. Η παραγωγή του 2011 ήταν εξαιρετικά καλή, και τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η σοδειά ήταν πολύ μεγάλη.

Αυτό όμως πίεσε την τιμή προς τα... κάτω καθώς οι έμποροι έριξαν τις τιμές λόγω της μεγάλης ποσότητας.

Πέρυσι το χειμώνα για ένα κιλό πατάτα έδιναν μόλις 10 λεπτά του ευρώ, ενώ ο καταναλωτής την αγόραζε στο εμπόριο έως και 50 λεπτά του ευρώ. Το κίνημα της πατάτας έδωσε λύση στους παραγωγούς οι οποίοι διέθεταν απευθείας στον καταναλωτή έναντι 25 λεπτών του ευρώ το κιλό. Έτσι, ξεφορτώθηκαν το εμπόρευμα και τουλάχιστον δεν είχαν ζημία.

Ωστόσο, η παραγωγή του 2012 ήταν προβληματική με την  κακοκαιρία να πλήττει τις πατατοκαλλιέργειες, ενώ μειώθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι πολύ μικρή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι έμποροι από 0,10 ευρώ που έδιναν αύξησαν την προσφορά τους σε 0,35 έως 0,40 ευρώ το κιλό!. Βέβαια ο καταναλωτής την αγόραζε στο εμπόριο έως και 0,70 ευρώ.

Μάλιστα, φέτος το χειμώνα η πατάτα δεν διανεμήθηκε από το κίνημα "Χωρίς μεσάζοντες" για τον απλό λόγο ότι οι παραγωγοί διεκδικούσαν τιμή 0,50 ευρώ το κιλό, δηλαδή ακριβώς διπλάσια από εκείνη του 2012!

Πηγή: news247.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το