Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Τα «κόλπα» των 120 δόσεων και οι ανησυχίες των δανειστών

banner roots

Τα «κόλπα» των 120 δόσεων και οι ανησυχίες των δανειστών
21.05.2019 | 09:12

Τα «κόλπα» των 120 δόσεων και οι ανησυχίες των δανειστών

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σήμερα η «πρεμιέρα» της πλατφόρμας που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τη Δευτέρα - «Τρύπα» 0,6% στον προϋπολογισμό λόγω παροχών «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές - Fitch: Θα τα πληρώσετε σε τόκους - Γραφείο Προϋπολογισμού: Μικρότερο από πέρυσι το πλεόνασμα

Την τύχη τους στην πλατφόρμα των δόσεων για χρέη στην εφορία που αναμένεται τελικώς να ανοίξει σήμερα, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν πλέον 4 εκατομμύρια οφειλέτες. Άγνωστη όμως είναι η τύχη και η κατάληξη των υπολοίπων παροχών που διανέμονται από χθες, σκορπώντας ανησυχία σε δανειστές και αγορές.

Το Δημόσιο αναμένει επιπλέον έσοδα από οφειλέτες που έχουν γονατίσει από τα βάρη που σώρευσε στις πλάτες του η υπερφορολόγηση μετά το 2015. Καθώς μάλιστα εξαιρούνται αυτομάτως από τις «120 δόσεις» όσοι μέχρι φέτος τηρούσαν -με νύχια και με δόντια- τις 100 δόσεις από τις ρυθμίσεις του 2014 ή του 2015, στη σειρά για αιτήσεις υπαγωγής στις 120 δόσεις μπαίνουν ουσιαστικά μόνον όσοι έχασαν τη μάχη με τα χρέη στην εφορία από το 2016 και εξής.

Αυτοί οι οφειλέτες πάντως, μόλις μπουν στο www.aade.gr με τους κωδικούς τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με το ύψος των προσαυξήσεων που θα αποκαλυφθεί στην οθόνη τους και βαραίνει (έως και 50% ή 60% επιπλέον) την αρχική οφειλή τους. Μετά θα δουν το «κούρεμα» που γίνεται στο ποσό των προσαυξήσεων (τουλάχιστον 10%) με βάση τον μέγιστο αριθμό δόσεων που τους προτείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή. Στη συνέχεια όμως πρέπει να «πειραματιστούν » δοκιμάζοντας τι βγάζει η εφαρμογή αν επιλέξουν μικρότερο αριθμό δόσεων, προκειμένου να επιτύχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και, εφόσον ευκολύνονται, θα αποφασίσουν τελικά πώς και πόσα θα πληρώνουν για το χρέος τους κάθε μήνα στην εφορία.

«Μικρό μυστικό» της ρύθμισης είναι και πως, έστω και αν κάποιος ζητήσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό δόσεων για να πληρώνει λιγότερα χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τη ρύθμιση (λόγω 2 συνεχόμενων απλήρωτων δόσεων) μπορεί στην πορεία να επιλέξει και ταχύτερη αποπληρωμή, για να πετύχει τότε το επιπλέον «κούρεμα» ή και πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων, για το υπόλοιπο τμήμα του χρέους που θα απέμενε να εξοφληθεί με δόσεις.

Παροχές – «βόμβα»

Και ενώ από τη ρύθμιση χρεών στην εφορία ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει εισπρακτικό όφελος 200 εκατ. ευρώ, αυτό δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των παροχών που ανησυχεί δανειστές και αγορές. Με 4 μέρες καθυστέρηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε τη Δευτέρα πως ήταν «αυστηρές» οι αντιδράσεις Ρέγκλινγκ στο Eurogroup της Πέμπτης. Λίγη ώρα αργότερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch έστειλε μήνυμα πως -αν και ανέμενε κάτι τέτοιο λόγω εκλογών- τελικά ήταν ταχύτερη και μεγαλύτερη η αναστροφή παλαιών μέτρων από την κυβέρνηση. Κοστολογεί τις παροχές σε 1,1 δισ. για φέτος και 3,4 δισ. το 2020, προειδοποιώντας πως η χώρα θα τις πληρώσει με άνοδο του κόστους δανεισμού σε τόκους.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι βλέπουν να ανοίγει «τρύπα» 0,5% ή 0,6% του ΑΕΠ στον Προϋπολογισμό, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια θεωρούν πως η κυβέρνηση διένειμε «υπερπλεόνασμα» 1,1 δισ. που δεν υπάρχει και θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον έσοδα -ή μέτρα- στο επόμενο εξάμηνο μέχρι τέλος του χρόνου.

Για μέχρι τον Μάρτιο πάντως και πριν μοιραστεί καν «υπερπλεόνασμα» 1,1 δισ. ευρώ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ανακοίνωσε χθες πως το Κράτος παρουσίαζε ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα μικρότερο κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, με μειωμένα τα φορολογικά έσοδα κατά 518 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 178 εκατ. ευρώ.

Στάση πληρωμών και «πλεόνασμα» φόρων

Παρά το πρωτογενές πλεόνασμα που διανέμει το Κράτος, μήνα με τον μήνα αυξάνονται αντί να μειώνονται τα χρέη που δεν πληρώνει το Δμόσιο. Τον Μάρτιο ανήλθαν συνολικά σε 2,207 δισ. ευρώ, έναντι 2,145 δισ. τον Φεβρουάριο και 2,062 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 2,031 δισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τον μήνα Μάρτιο πληρώθηκαν μόλις 57,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, έναντι πληρωμών 54,6 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ...4,6 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο!

Με τους ρυθμούς αυτούς, θα χρειάζονταν τουλάχιστον ... 15-30 μηνιαίες δόσεις, για να εξοφλήσει όσους αναμένουν ήδη τις συντάξεις ή τα εφάπαξ τους, αν και δεσμευόταν να το κάνει πράξη μέχρι τα μέσα του 2019.

Και ό,τι πάρουν όμως οι δικαιούχοι, εξανεμίζεται αυτομάτως από τους φόρους. Ακόμα και ο πρωινός καφές για έναν συνταξιούχο, κοστίζει μεν 9% φθηνότερα από χθες, αλλά συνχίζει πληρώνει τον νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης που επεβλήθη το 2017. Και η όποια μείωση τιμής φαίνεται μόνον όταν τον αγοράζει και τον φτιάχνει μόνος του, αλλά όχι αν τον παραγγείλει στο καφενείο.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το