Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή «13η σύνταξη» και μειώσεις ΦΠΑ

banner roots

Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή «13η σύνταξη» και μειώσεις ΦΠΑ
13.05.2019 | 09:26

Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή «13η σύνταξη» και μειώσεις ΦΠΑ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι προεκλογικές παροχές θα ενσωματωθούν σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, που ψηφίζεται αύριο – Στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή οι προεκλογικές παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη φετινή χρονιά. Το πακέτο περιλαμβάνει τη λεγόμενη «13η σύνταξη», η οποία θα χορηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από τον προσεχή μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τη «13η σύνταξη» ωφελούνται περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή μία πλήρη κύρια σύνταξη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι, που θα εισπράξουν από 350 έως 420 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 370 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 600.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 772.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν από 300 ευρώ και πάνω, και κατά μέσο όρο 400 ευρώ.

Η παροχή αφορά μόνον την κύρια σύνταξη και όχι επικουρικές ή άλλες παροχές. Το δημοσιονομικό κόστος της θα ανέλθει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με τις διατάξεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, από τον ερχόμενο μήνα θα επιστρέψει ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% (η μείωση αυτή είχε γίνει από την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά ακυρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με το 3ο Μνημόνιο), θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τυποποιημένα τρόφιμα από το 24% στο 13% και ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%. Ωστόσο, ο ΦΠΑ στον καφέ και τα υπόλοιπα ροφήματα και στα αναψυκτικά θα παραμείνει, όπως και για τα αλκοολούχα, στο 24%, ενώ η μείωση ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα ουσιαστικά «εξουδετερώνεται» από την πρόσφατη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 15% στο 10% για όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους.

Ανάγκη βελτιώσεων στη ρύθμιση οφειλών για τις επιχειρήσεις

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα.

Στη σημερινή μορφή του το νομοσχέδιο είναι «δώρον άδωρον»: αφήνει εκτός ρύθμισης το 90% των επιχειρήσεων και είναι «μία από τα ίδια» για 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς προβλέπει εξόφληση των οφειλών μόλις σε 18 δόσεις για τακτικές και σε 30 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αφήσει τις προηγούμενες ημέρες παράθυρο να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αφού υπολογιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Στελέχη της αγοράς και λογιστές επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να δοθεί δυνατότητα για τουλάχιστον 36 δόσεις, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλας πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων τουλάχιστον μέχρι τις 60, χωρίς διάκριση, «για να μπορεί να χαρακτηρισθεί αποτελεσματική η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο ρύθμιση και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων».

Το Eurogroup και ο κίνδυνος κυρώσεων

Το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους σε έως 120 δόσεις προβλέπεται να ψηφιστεί αύριο, δύο ημέρες πριν από το Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ακούσει την πρώτη κριτική για τις παροχές και το σχέδιο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ την τριετία 2020-2022.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν αποδοκιμαστεί από τις αγορές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά του επικεφαλής των τεχνοκρατών του για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρατούν μεν δημοσίως χαμηλούς τόνους μέχρι σήμερα, αλλά στο παρασκήνιο προετοιμάζουν την αντίδρασή τους.

Όπως ανέφερε το newmoney.gr την περασμένη Παρασκευή, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων, θεωρώντας ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις παραβιάζουν ειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας μας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, εξετάζεται ήδη το «πάγωμα» της απόφασης που ελήφθη στο Eurogroup του Απριλίου να κερδίσει η Ελλάδα 329 εκατ. ευρώ από τον μηδενισμό της αύξησης επιτοκίου σε μέρος του δανείου του 2ου Μνημονίου. Το ποσό αυτό αποτελούσε τμήμα της «δόσης» συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα μόνο τα 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Επιπλέον, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει την επόμενη επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα το φθινόπωρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το