Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Τα ονόματα που ακούγονται

banner roots

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Τα ονόματα που ακούγονται
09.05.2019 | 09:11

Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Τα ονόματα που ακούγονται

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το Σάββατο η απόφαση - Ο Πατριάρχης δεν ψηφίζει αλλά θέτει υπόψιν των μελών της Συνόδου την πρόταση του για την υποψηφιότητα - Ακολουθεί διαβούλευση και μετά ανακοινώνεται στον Πατριάρχη το αποτέλεσμα.

Αρχίζουν σήμερα στις 9 το πρωί στο Φανάρι οι τριήμερες εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 11 Μαίου και κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Στόχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι η αναθέρμανση των δεσμών κέντρου- επαρχίας.

Ολες οι πληροφορίες για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής συγκλίνουν στο όνομα του Μητροπολίτης Προύσης κ.Ελπιδοφόρου, ο οποίος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης. Ηλικιακά είναι νέος , καθώς είναι μόλις 51 ετών και οι παροικούντες στο Φανάρι αλλά και στην Βοστώνη όπου δετέλεσε για οχτώ μήνες επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού τον θεωρούν άξιο και ικανό για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θεωρώντας τον ελπιδοφόρο κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του ιεράρχη.

Στη διαδικασία, πάντως, αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Φερόμενος ως υποψήφιος είναι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ενώ οι άλλοι που αναμένεται να διεκδικήσουν τη θέση είναι ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Μητροπολίτης Σικάγου κ.Ναθαναήλ.

Επί της διαδικασίας σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης δεν ψηφίζει αλλά θέτει υπόψιν των μελών της Συνόδου την πρόταση του για την υποψηφιότητα. Ακολουθεί διαβούλευση και μετά ανακοινώνεται στον Πατριάρχη το αποτέλεσμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τώρα στην εκλογή νέων Αρχιεπισκόπων στην Αμερική και στην Αυστραλίας και αργότερα στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας παρά τα όσα είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες , περί παράτασης στην εκλογής νέων Αρχιεπισκόπων, τουλάχιστον για είκοσι ημέρες.

Ο κ. Βαρθολομαίος θέλει να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση ώστε οι νέοι Ιεράρχες να αναλάβουν τοπ ταχύτερο τα καθήκοντά τους και να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Αρχιεπισκοπές χωρίς προβλήματα.

Όπως είπε ο Πατριάρχης σε προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη «τώρα έχουμε εκλογές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και Αυστραλίας και αργότερα στην Αρχιεπισκοπή».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το