Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ανοίγει ο «ασκός» των πλειστηριασμών ακινήτων;

the roots web banners 06

Ανοίγει ο «ασκός» των πλειστηριασμών ακινήτων;
05.06.2013 | 10:19

Ανοίγει ο «ασκός» των πλειστηριασμών ακινήτων;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

«Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών.

«Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών», συνέχισε ο Σκορδάς.

Πως άνοιξε το θέμα:

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, ο κ. Σκορδάς, δήλωσε ότι τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προσέλθουν σε διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Ο υφυπουργός επέσεισε τον κίνδυνο, αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα έχουν ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το καλύτερο πλαίσιο», είπε για το προωθούμενο νομοσχέδιο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: 

«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας; Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. 

Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. 

Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. 

Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».

Ο κ. Σκορδάς σχολίασε και τις ανησυχίες που διατυπώνονται ότι θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σεdistressed funds. 

«Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυποθήκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα», είπε. 

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Δυσαρέσκεια εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η ανακίνησης μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

«Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες. Η οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις» σημειώνει σε ανακοίνωση.

Σε δήλωσή του, ο Θάνος Μωραΐτης, εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις».

«Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014», συμπληρώνει.

 
Πηγή: Nooz.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel