Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Επίδομα στέγασης | Τα κριτήρια για το βοήθημα

banner roots

Επίδομα στέγασης | Τα κριτήρια για το βοήθημα
11.01.2019 | 14:19

Επίδομα στέγασης | Τα κριτήρια για το βοήθημα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το επίδομα στέγασης ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, το οποίο θα λαμβάνουν 300.000 νοικοκυριά. Το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται συνολικά σε 410 εκατ. ευρώ ώστε να δοθούν από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα σε οικογένειες με εισόδημα έως περίπου 21.000 ευρώ που είτε πληρώνουν ενοίκιο, είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας.

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς και η διαδικασία για τη χορήγηση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού:

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ.

– Νοικοκυριό με τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ.

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ.

– Νοικοκυριό με πέντε μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

Τα κριτήρια

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που φαίνεται να έχουν κλειδώσει προβλέπουν:

1. Ετήσιο εισόδημα: Θα κινείται έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος με ανώτατο πλαφόν εισοδήματος τα 21.000 ευρώ ετησίως.

2. Ακίνητη περιουσία: Το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας αναμένεται ότι θα είναι ανάλογο με εκείνο του κοινωνικού μερίσματος δηλ. θα κυμαίνεται από 125.000 έως 185.000 ευρώ. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα λαμβάνεται υπόψη ακίνητη περιουσία έως 125.000 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 185.000 ευρώ.

3. Καταθέσεις: Το ύψος των καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων θα πρέπει να είναι έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και έως τα 21.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα είναι αντίστοιχη με εκείνη του κοινωνικού μερίσματος. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης,

– Για όσους πληρώνουν ενοίκιο το επίδομα θα καταβάλλεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.

– Η ενοικίαση κατοικίας θα πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από το σύστημα Taxis όπου δηλώνονται οι ενοικιάσεις κατοικιών.

– Στην περίπτωση δικαιούχου που επιβαρύνεται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.

– Η ειδική εφαρμογή θα ελέγχει τα στοιχεία του δανείου με βάση τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών και της τράπεζας.

– Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής. Με την πάροδο 12 μηνών ο δικαιούχος δύναται να κάνει εκ νέου αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

– Η έγκριση του επιδόματος ανακαλείται στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη του νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το