Σε αναταραχή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, καθώς γνωστοποιούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συζητήθηκε, σε συνάντηση των τριών αρχηγών της τρικομματικής, το ενδεχόμενο να κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και να επανασχεδιαστεί εξ αρχής η λειτουργία της.
Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του επανασχεδιασμού είναι πως θα έχει 2.000 λιγότερους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκε από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ όπως αναφέρεται, δεν υπήρξε "βέτο" από την πλευρά των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη.
Το θέμα επανέρχεται όμως τώρα διότι υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση απέναντι στην τρόικα για αποχώρηση 4.000 υπαλλήλων εντός του 2013 και 15.000 συνολικά εντός του 2014.
Μιλώντας στο Βήμα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννης επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου ο οποίος δήλωσε άγνοια σχετικά με το θέμα.
Επίσης ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο παρελθόν είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι "δεν ήρθα για να κλείσω την ΕΡΤ".
ΑΝΕΛ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην πληροφορία με δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη.
"Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της.
"Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της".
Σχετικά με το θέμα, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ δήλωσε:
"Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της στα πλαίσια του απόλυτου πλουραλισμού".
Και το ΚΚΕ όμως ζήτησε εξηγήσεις.
"Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση".
ΓΣΕΕ: Να διαψευστούν άμεσα τα σενάρια περί κλεισίματος της ΕΡΤ
Να διαψεύσει άμεσα όλα τα σενάρια περί «κλεισίματος» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και να βάλει τέλος στην επιζήμια για την ΕΡΤ και τους εργαζόμενούς της σεναριολογία, καλεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ.
«Αντί κάποιοι να απεργάζονται σενάρια κλεισίματος, τεμαχισμού, ξεπουλήματος της ΕΡΤ, ας εργαστούν με την ίδια θέρμη για μια ΕΡΤ δημόσια και όχι κυβερνητική – κρατική τηλεόραση, αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική, ελεγχόμενη από το φορολογούμενο, σύγχρονη και ανταγωνιστική, ποιοτική κατ’ ουσίαν κι όχι στα λόγια», επισημαίνει η Συνομοσπονδία.
Μάλιστα τονίζει πως η ΕΡΤ έχει πίσω της μια παράδοση με πολλά θετικά στοιχεία και σκοπός είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή πλευρά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και ταυτοχρόνως να ανατρέψουμε πάγιες και επιζήμιες πρακτικές κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και παρεοκρατίας, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν ένα μη ζηλευτό προϊόν.
«Η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα δώσουν δυναμικά τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της, όποτε κι αν αυτό χρειαστεί», καταλήγει.
Πηγή:news247.gr