Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Από την τσέπη τους θα επιστρέψουν όλοι οι αγρότες παράνομες επιδοτήσεις του Χατζηγάκη
pame boreio aigaio

Από την τσέπη τους θα επιστρέψουν όλοι οι αγρότες παράνομες επιδοτήσεις του Χατζηγάκη
13.09.2012 | 19:00

Από την τσέπη τους θα επιστρέψουν όλοι οι αγρότες παράνομες επιδοτήσεις του Χατζηγάκη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

 

«Βόμβα» μεγατόνων έριξε στο περιθώριο του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αγροτών ο Τάσος Χανιώτης, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, όταν αποκάλυψε ότι είναι δρομολογημένη η απόφαση να επιστραφούν τα 450 εκατ. ευρώ του πακέτου «Χατζηγάκη» από τις τσέπες των ίδιων των αγροτών.

 Στη συζήτηση που έγινε μετά την ομιλία του στο Ελατοχώρι, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο κ. Χανιώτης φέρεται να μιλά για πιο αυστηρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τέτοιου είδους δημοσιονομικές ατασθαλίες, δίνοντας την εντύπωση ότι θα χρησιμοποιήσει την «τιμωρία» των Ελλήνων αγροτών προς παραδειγματισμό τόσο για το μέλλον των ελληνικών επιδοτήσεων όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

 
Μέχρι τώρα, η Επιτροπή δεν ήλεγχε από πού προερχόταν οι επιστροφές κρατικών ενισχύσεων, τις οποίες θεωρούσε παράνομες και τα πρόστιμα πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βάσει του κανονισμού, όμως, αυτή τη φορά έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική πλευρά να απαιτήσει από τον κάθε αγρότη ξεχωριστά πίσω τα χρήματα που έλαβε το 2009 ως αποζημίωση, χωρίς να έχουν εγκριθεί από την τότε Επίτροπο Γεωργίας, Μ. Φίσερ-Μπόελ.
 
Θυμίζουμε:
Στις αρχές του 2009 έγιναν πληρωμές ύψους 415 εκατ. ευρώ σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη και υφυπουργού Οικονομικών Ν. Λέγκα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, "στις πληρωμές αυτές δεν έγιναν σεβαστοί οι κανόνες για τη νόμιμη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που συνόδευσαν τις πληρωμές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλήθηκε άμεσα στις Βρυξέλλες ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να αιτιολογήσει τις πληρωμές, προφανώς χωρίς να πείσει την τότε Επίτροπο Γεωργίας".
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η ΕΕ εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ.
 
Την περίοδο αυτή ΟΛΟΙ οι ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου είχαν εισπράξει παράνομη επιδότηση (όπως αποδείχτηκε) 13 ευρώ/ στρέμμα ελιάς.
 
 
Πηγή: Lesvosnews.net

 

 

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018