Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κίνδυνο αποεπένδυσης στην ακτοπλοΐα λόγω κρίσης, φοβάται ο Μουσουρούλης
pame boreio aigaio

Κίνδυνο αποεπένδυσης στην ακτοπλοΐα λόγω κρίσης, φοβάται ο Μουσουρούλης
13.09.2012 | 18:44

Κίνδυνο αποεπένδυσης στην ακτοπλοΐα λόγω κρίσης, φοβάται ο Μουσουρούλης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

 Κίνδυνο αποεπένδυσης στην ακτοπλοΐα προβληματίζει τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) το ολοκληρωμένο σχέδιό του για το νέο ακτοπλοϊκό δίκτυο, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της ακτοπλοΐας.

 

Κεντρική ιδέα του νέου πλαισίου είναι ο διαχωρισμός του Αιγαίου σε περιοχές εκμετάλλευσης, δηλαδή σε γεωγραφικές ενότητες, εντάσσοντας σε αυτές και τις άγονες γραμμές, βάσει ποιοτικών κριτηρίων όσον αφορά στα πλοία και τις υπηρεσίες, και τέλος, η δημοπράτηση των ζωνών, με στόχο την αναζήτηση αναδόχων εκμετάλλευσης.

Οι ανάδοχοι που θα επιλέγονται θα προσκομίζουν εγγυήσεις καλής εκτέλεσης του έργου τους. Η Ρυθμιστική Αρχή θα εποπτεύει την τήρηση των όρων των συμβάσεων και θα διασφαλίζει τη βέλτιστη αξιοποίηση των εσόδων της, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα τις άγονες γραμμές. 

Το νέο σχέδιο του κ. Μουσουρούλη:

* Δίνει τη δυνατότητα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία να χρησιμοποιεί «πλοίο ακορντεόν», δηλαδή να δρομολογεί τη χειμερινή περίοδο άλλο πλοίο (συνήθως μικρότερο) απ’ ό,τι τη θερινή, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας.

* Επιπλέον επιτρέπει στην εταιρεία να χρησιμοποιεί τη θερινή περίοδο και άλλο πλοίο με έκτακτη δρομολόγηση, προκειμένου να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες που μπορεί να προκύψουν λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης.

Οι δύο προαναφερόμενες δυνατότητες περιλαμβάνονται στα αιτήματα που έχει καταθέσει επανειλημμένως ο ΣΕΕΝ και φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Μουσουρούλης.

Σους στόχους του υπουργού είναι να συζητηθεί σχεδόν όλο το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της ακτοπλοΐας.

Όπως τονίζει στους συζητητές του ο κ. Μουσουρούλης, «ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά θα έχουμε σημαντικές μειώσεις του αριθμού των δρομολογίων από και προς τα νησιά».

Τα καύσιμα

Ο υπουργός που έχει στα χέρια του ολόκληρη μελέτη για την οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών «απαντά» ότι το νέο σχέδιο θα εφαρμοσθεί από τη δρομολογιακή περίοδο 2013-2014, ενώ υπάρχουν και θέματα που θα αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως π.χ. είναι το θέμα των καυσίμων όπου έγινε ένα πρώτο βήμα.

Ειδικότερα σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακτοπλοΐας και του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια συμφωνήθηκε ότι, για να μην επιβαρύνονται τα καύσιμα των πλοίων της Αδριατικής με κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, δεν θα εκτελούν εσωτερική ακτοπλοΐα (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα) αλλά θα εξυπηρετούν μόνο τις διεθνείς γραμμές.

Τα αιτήματα

Οι ακτοπλόοι εμμένουν στη λήψη άμεσων μέτρων, όπως είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής επτάμηνης δρομολόγησης των ταχύπλοων, ο εξορθολογισμός στις οργανικές συνθέσεις, η αλλαγή του καθεστώτος δρομολόγησης των πλοίων και η τροποποίηση της ρήτρας καυσίμων που ισχύει σήμερα ώστε να είναι αντικειμενική και τονίζουν την αναγκαιότητα της λήψης των όποιων μέτρων άμεσα.

 

 

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018