Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Καρτέλ και στην κατασκευή ακινήτων

pame boreio aigaio

Καρτέλ και στην κατασκευή ακινήτων
13.09.2012 | 06:38

Καρτέλ και στην κατασκευή ακινήτων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

 

Η Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος κατηγορείται για εναρμόνιση τιμών το διάστημα 2002-2009. 

Έπειτα από σχετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διενεργήθηκε έρευνα, προκειμένου να εξετάσει γιατί παραμένουν  υψηλές οι τιμές των ακινήτων.

 Την προσοχή των στελεχών της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας προσέλκυσε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Κ.Ε.), η οποία ανέφερε τα εξής: "ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ μην προχωρείτε σε ανεγέρσεις νέων κτιρίων, αν προηγουμένως δεν έχετε διαθέσει το 70% των ακινήτων που έχετε προς πώληση"!

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψε ότι η Ε.Κ.Κ.Ε., μέσα από διαρκείς αποφάσεις και συστάσεις προς τα μέλη της,. τα έτη 2002 έως και 2009, συνέβαλλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. 

Με τις ενέργειες της αυτές, όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν θεμελιώνεται παράβαση του άρθρου 1 των ν. 703/77 (όπως ίσχυε) ν. 3959/2011 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.Ε.) στον κλάδο των κατασκευών, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής.

  

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018