Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>ΕΕ: Δυνατή η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

banner roots

ΕΕ: Δυνατή η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής
16.04.2013 | 08:20

ΕΕ: Δυνατή η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Υπάρχει δυνατότητα για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζει έκθεση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούζνιεκς, που δίνεται την Τρίτη στη δημοσιότητα. Η έκθεση περιλαμβάνει και τις ενστάσεις που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για την έκθεση για το θέμα που χαρακτηρίζει "πολύπλοκο".


Η έκθεση συντάχθηκε μετά από την επίσκεψη του κ. Μούζνιεκς στη χώρα μας και αναφέρει ότι αρκετά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους, συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού- όπως το χαρακτηρίζει- πολιτικού κόμματος.

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα, κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους".

Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων και κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή απαγόρευση, εάν χρειάζεται.

Στην έκθεσή του, ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης οδήγησαν σε μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών.

Υποστηρίζει δε, ότι "ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις".

Στην ίδια έκθεση, ο επίτροπος Μούζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων, που διαπράττουν όργανα επιβολής του νόμου, κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά.

Σοβαρό θέμα ανησυχίας αποτελεί και η χρησιμοποίηση της πρακτικής του "εθνοτικού προφίλ" από την ελληνική αστυνομία και επισημαίνει ότι τα όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, πρέπει να τιμωρούνται και να απομακρύνονται από τη θέση τους.

 

Πηγή: nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel