Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ο Λευκός Πύργος γίνεται πορτοκαλί για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

the roots web banners 06

Ο Λευκός Πύργος γίνεται πορτοκαλί για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών
25.11.2016 | 18:16

Ο Λευκός Πύργος γίνεται πορτοκαλί για τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), που έγιναν γνωστά στις 24 Νοεμβρίου 2016, μέσα σ' ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η ΕΙE, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο). Συνολικά 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το νεοϊδρυθέν Iατροδικαστικό Iατρείο του Nοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη σημερνή ημέρα κατά της βίας των γυναικών και για αυτό ο Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί με πορτοκαλί χρώμα. Επίσης, εικαστικά δρώμενα θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο Σάββατο στην Πλατεία Αριστοτέλους με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση γύρω από την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

Πηγή: cnn.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel