Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εξετάσεις ελληνικότητας ζητάει το ΣτΕ

banner roots

Εξετάσεις ελληνικότητας ζητάει το ΣτΕ
06.02.2013 | 13:39

Εξετάσεις ελληνικότητας ζητάει το ΣτΕ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Τις βάσεις για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στον τρόπο απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας βάζει με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις στον αποκαλούμενο νόμο Ραγκούση, ουσιαστικά άναψε το πράσινο φως για την προώθηση ενός νέου νόμου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Το ΣτΕ σφράγισε - επίσης κατά πλειοψηφία - ως αντισυνταγματική και τη διάταξη που έδινε σε αλλοδαπούς το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη απόφαση, υπήρξε ισχυρή μειοψηφία των μελών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που είχε τη γνώμη ότι ο επίμαχος νόμος (3838/ 2010) κινείται εντός συνταγματικών ορίων.
Θεμέλιο λίθο στην κρίση της πλειοψηφίας αποτελεί το γεγονός ότι για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς δεν επαρκούν τα τυπικά κριτήρια που θεσπίζει ο επίμαχο νόμος, όπως η νόμιμη παραμονή στη χώρα και η διάρκεια αυτής, αλλά προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη «γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού με την ελληνική κοινωνία».
Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα - και πάλι κατά πλειοψηφία - οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στην άποψη ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αναμετρήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να ασκηθεί από αλλοδαπούς γιατί παραβιάζει βασικές διατάξεις του θεμελιώδους καταστατικού χάρτη που ορίζει ότι τα πολιτικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε έλληνες πολίτες.
 
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ. Αντίθετα, τα μέλη της μειοψηφίας αναγνωρίζουν ότι η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας αποτελεί μία κατ' εξοχήν πολιτική επιλογή. Δέχονται μάλιστα ότι τέτοιου είδους επιλογές βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την πολιτική που διαμορφώνεται εντός των τειχών, αλλά και «τις κρατούσες στο νομοθετικό σώμα πολιτικές αντιλήψεις».
Κόντρα στην πλειοψηφική άποψη των συναδέλφων τους, η μειοψηφία των δικαστών του ΣτΕ καταλήγει στο δικό της «διά ταύτα», ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και ως εκ τούτου στις εκλογές των ΟΤΑ δεν συνιστά συνταγματική υπέρβαση του νόμου Ραγκούση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΣτΕ ύστερα από προσφυγή έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι δύο διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια. Η ετυμηγορία της Ολομέλειας ουσιαστικά επισφράγισε την απόφαση του Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, χωρίς όμως να ακολουθεί λέξη προς λέξη το δικό της σκεπτικό και χωρίς να υιοθετεί αναφορές όπως «δίκαιο του αίματος», που είχαν προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το