Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Οι Έλληνες προτιμούν να... πίνουν καφέ στην κρίση

the roots web banners 06

Οι Έλληνες προτιμούν να... πίνουν καφέ στην κρίση
01.02.2013 | 12:29

Οι Έλληνες προτιμούν να... πίνουν καφέ στην κρίση

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σταθερή με μικρές αυξητικές τάσεις είναι η κατανάλωση του καφέ στη χώρα μας, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο Έλληνας μπορεί να μην έχει λεφτά, αλλά δεν ζει χωρίς το αγαπημένο του ρόφημα.

Ενώ η κρίση έχει αφήσει εμφανή τα σημάδια της σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η οικονομία είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες ή ίσως και η μόνη, όπου η κρίση δεν άγγιξε. Η συνήθεια του καφέ είναι προσφιλής στους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι συνεχίζουν να βγαίνουν έξω για να τον πιούν ή πίνουν καφέ στο σπίτι τους. Η μόνη αλλαγή που έχει επέλθει, και η οποία απ' ότι φαίνεται δεν σχετίζεται με την κρίση, είναι η αλλαγή των προτιμήσεων του Έλληνα καταναλωτή.

 

Πρώτος ο ελληνικός καφές, αλλά καλύπτει το έδαφος ο καφές μηχανής

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ICAP πρώτος στις προτιμήσεις των καταναλωτών παραμένει ο ελληνικός καφές, που αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής της οικιακής κατανάλωσης. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών αλλάζουν οι προτιμήσεις των Ελλήνων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο ελληνικός καφές χάνει κάθε χρόνο περίπου 1% από το μερίδιό του, ενώ οι καταναλωτές στρέφονται σιγά σιγά προς άλλα είδη. Δεύτερος στις προτιμήσεις έρχεται ο καφές μηχανής, που περιλαμβάνει τους καφέδες φίλτρου και espresso, με μερίδιο 31% το 2011 και ανοδική πορεία, που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης του espresso. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο στιγμιαίος καφές με μερίδιο που αγγίζει το 21%.

Η κρίση πιέζει τις αλυσίδες cafe

Σ' αντίθεση όμως με την οικιακή κατανάλωση, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τα καταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων cafe, τα οποία στη διετία 2010-2011 κινήθηκαν πτωτικά. Μετά από την ραγδαία ανάπτυξη στα προ κρίσης χρόνια, οι πωλήσεις των κυριότερων αλυσίδων cafe μειώθηκαν κατά 7,5% το 2011 σε σχέση με το 2010, φτάνοντας από τα 14.964.042 ευρώ στα 13.692.326 ευρώ. Ωστόσο, το 2012 υπήρξε σαφής ανάκαμψη με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 13.923.524 ευρώ. Μάλιστα, οι πωλήσεις καφέ στα συγκεκριμένα καταστήματα αντιπροσώπευαν περίπου το 56% των πωλήσεων το 2011. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς στην αγορά λειτουργεί πληθώρα καταστημάτων, που μάλιστα η πλειοψηφία τους βρίσκεται εκτός κάποιας αλυσίδας cafe. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν τη διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων τους μέσω κυρίως του θεσμού του franchising.

Κατακόρυφη άνοδος για τις οικιακές μηχανές καφέ κλειστού συστήματος

Εν τω μεταξύ, σημαντικό στοιχείο στην ανοδική πορεία του καφέ είναι η αγορά μηχανών κλειστού συστήματος (Dolce Gusto, Nespressο, Tassimo). Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών GFK, η κρίση οδηγεί τους Έλληνες να αναζητούν περισσότερη ψυχαγωγία στο σπίτι, γι' αυτό το λόγο στρέφονται και στις μηχανές καφέ τέτοιου τύπου, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια να αυξηθούν κατά 45%.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το