Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>«Έγγραφη Επιβεβαίωση» της εξαγοράς του ΟΛΠ υπεγράφη στο Πεκίνο παρουσία του Α. Τσίπρα

the roots web banners 06

«Έγγραφη Επιβεβαίωση» της εξαγοράς του ΟΛΠ υπεγράφη στο Πεκίνο παρουσία του Α. Τσίπρα
04.07.2016 | 18:59

«Έγγραφη Επιβεβαίωση» της εξαγοράς του ΟΛΠ υπεγράφη στο Πεκίνο παρουσία του Α. Τσίπρα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Η China COSCO Shipping Corporation limited (“COSCO SHIPPING”) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) υπέγραψαν συμφωνία στη «Μεγάλη Αίθουσα του Λαού» στο Πεκίνο, επιβεβαιώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στην πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών (“SPA”) έχουν εκπληρωθεί.

Η εξέλιξη που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 4 Ιουλίου του 2016, σηματοδοτεί για το Πεκίνο ένα ορόσημο για την εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) από την COSCO SHIPPING.

Ο Wan Min, Γενικός Διευθυντής της COSCO SHIPPING, και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, υπέγραψαν Έγγραφη Επιβεβαίωση, παρουσία του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Keqiang και του Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας.  

Cosco: μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο σύντομα ο Πειραιάς

Σήμερα διοργανώθηκε επίσης το Φόρουμ για την Ελληνο-Κινεζική Ναυτιλιακή Συνεργασία. Το Φόρουμ παρακολούθησε ο Wan Min, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Το έργο για τον Πειραιά κύλησε ομαλά, λειτουργώντας ως πρότυπο για τη συνεργασία Κίνας και Ελλάδας και αποκτώντας μεγάλη σημασία για την προώθηση της διμερούς φιλίας και ανάπτυξης. Η COSCO SHIPPING θα αξιοποιήσει το απαράμιλλο γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά, θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που προκύπτει από την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Κόσμος» και τις στενές Σινο-Ελληνικές σχέσεις, θα προχωρήσει ενεργά σε επενδύσεις υποδομών, θα βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του Πειραιά και να τον μετατρέψει στο μεγαλύτερο λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, στο προγεφύρωμα που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τη θάλασσα, σε ένα διεθνές εφοδιαστικό κέντρο, στη νότια πύλη προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, η COSCO SHIPPING πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου επενδύσεις στο λιμάνι από το 2009. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η COSCO SHIPPING έχει ενισχύσει με επιτυχία την ανταγωνιστικότητα και σημασία του Πειραιά στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, κι έχει συνεισφέρει ενεργά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Ο Πειραιάς έχει πλέον καταστεί ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός μεγάλου βεληνεκούς, με κορυφαίες τεχνολογίες, ενώ είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι με όρους διαχειριστικής ικανότητας ανάμεσα στα 100 κορυφαία εμπορευματικά λιμάνια διεθνώς. Επιπλέον, αποτελεί σημαντικό κόμβο για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η εμπορευματική δυναμικότητα του Πειραιά αυξήθηκε από 880.000 TEU το 2010 σε 3.360.000 TEU το 2015, ενώ η κατάταξή του με όρους δυναμικότητας εκτοξεύτηκε από την 93η θέση στην 39η. «Η ανάπτυξη της ΣΕΠ όχι μόνο βελτίωσε τις υποδομές του λιμανιού και δημιούργησε περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας, αλλά επιπλέον αύξησε τα έσοδα της Ελλάδας, τονώνοντας έτσι περαιτέρω την ανάπτυξη στη χώρα» αναφέρει η Cosco.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Απριλίου 2016, η COSCO SHIPPING υπέγραψε τη Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών και τη Συμφωνία Μετόχων με το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 10 Ιουνίου 2016, διεξήχθη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Συναλλαγή ως συμβατή με τον ελληνικό νόμο για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων. Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε με ευρεία πλειοψηφία αυτή τη σπουδαία συμφωνία παραχώρησης στις 30 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνοντας μια σειρά απαραίτητων εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής από την COSCO SHIPPING.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το