Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Παραλαβή 23 περιπολικών οχημάτων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

banner roots

Παραλαβή 23 περιπολικών οχημάτων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
14.01.2013 | 15:24

Παραλαβή 23 περιπολικών οχημάτων από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, μπροστά από το κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η τελετή παραλαβής 23 περιπολικών οχημάτων τύπου τζιπ 4x4, τα οποία πρόκειται να διατεθούν σε Λιμενικές Αρχές της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 530.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω Ταμείο συστάθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών» για τη περίοδο 2007-2013.

Τα νέα περιπολικά οχήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου κυρίως των Λιμενικών Αρχών της παραμεθορίου που είναι επιφορτισμένες μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης εισόδου αλλοδαπών. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα:

- Την επιχειρησιακή ενίσχυση (πρόσβαση σε παράκτιες περιοχές που τις χαρακτηρίζει η πολυμορφία και η δυσβατότητα).

- Tην αντικατάσταση παλαιών οχημάτων που είναι ενταγμένα στο στόλο του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Επισημαίνεται ότι η τελευταία προμήθεια αντίστοιχων μέσων που υλοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα έλαβε χώρα το 2003.

-   Tην ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας για την επίτευξη υψηλού και αποτελεσματικού επιπέδου ελέγχου και επιτήρησης των συνόρων της, στο πλαίσιο των κοινών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την τελετή παραλαβής των οχημάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Δημήτριος Μπαντιάς, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Υπουργός Κ. Μουσουρούλης: «Έχω τονίσει πολλές φορές ότι μπορούμε πια να κοιτάζουμε το μέλλον με μια συγκρατημένη, αλλά δικαιολογημένη αισιοδοξία. Σήμερα, με την παραλαβή των 23 οχημάτων τζιπ του Λιμενικού Σώματος, με χρήματα από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουμε ότι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η κυβέρνηση εργάζεται με συνέπεια για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία των συνόρων της χώρας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που τα επίγεια μέσα του Λιμενικού Σώματος εμπλουτίζονται με 23 σύγχρονα τζιπ. Τα οχήματα αυτά προορίζονται σχεδόν στο σύνολό τους για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης και προστασίας των παραμεθόριων περιοχών της χώρας μας και ιδίως των ακριτικών νησιών.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου η βελτίωση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του Λιμενικού Σώματος. Γιατί το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων μας και στην καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως στο Ανατολικό Αιγαίο.

Γι’ αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τους διαθέσιμους πόρους, ιδίως μάλιστα εκείνους που προέρχονται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ Αντιναύαρχος  Δ. Μπαντιάς:  «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παραλάβαμε σήμερα τα πρώτα 23 jeep – τετρακίνητα με χρήματα τα οποία προέρχονται από το ταμείο εξωτερικών συνόρων. Είναι αν θέλετε κάποιο από τα ωφελήματα για τις προσπάθειες που κάνει το Λ.Σ. ημέρα και νύχτα στο ανατολικό αιγαίο αλλά και στο δυτικό μέτωπο για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης  στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.  Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά είναι απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε. Μπορούμε από σήμερα να σας ανακοινώσουμε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η πρώτη φάση υλοποίησης για να ανανεωθεί τόσο ο στόλος των περιπολικών οχημάτων, όσο και των σκαφών μας.

Πιστεύουμε ότι αν πάνε όλα καλά, με τη νέα διεύθυνση προμηθειών που έχει αρχίσει να λειτουργεί στο αρχηγείο, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μόνο για το 2013 ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάνω από 20 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκάφη, φουσκωτά, και περιπολικά, νέο εξοπλισμό σε λογισμικό αλλά και τη βελτίωση ενός σκάφους ανοιχτής θαλάσσης το οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο ναυπηγείο. Και αυτό θα ενταχθεί επίσης στον  ενεργό μας στόλο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και όπως σας είπα αυτή είναι μόνο η αρχή  και πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δούμε πολύ περισσότερα. Είχαμε δέκα χρόνια να κάνουμε μια τόσο σημαντική προμήθεια. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τους πόρους της Ε.Ε. και να μπορέσουμε να απορροφήσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Σε επικοινωνία που είχε ο Fm 100 με το γραφείο τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για το πως θα διανεμηθούν τα συγκεκριμένα περιπολικά οχήματα και ποιές Λιμενικές αρχές θα τα παραλάβουν.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το