Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εύσημα από Γιούνκερ σε Τσίπρα για το προσφυγικό

the roots web banners 06

Εύσημα από Γιούνκερ σε Τσίπρα για το προσφυγικό
18.02.2016 | 08:21

Εύσημα από Γιούνκερ σε Τσίπρα για το προσφυγικό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις "σημαντικές ελληνικές προσπάθειες" σε ότι αφορά το προσφυγικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση αφορούσε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο, δηλαδή στις σχέσεις της Ευρώπης με την Βρετανία και στο προσφυγικό αλλά και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

"Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών" αναφέρουν.

"Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων" προστίθεται.

"Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν" καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής και ενώ οι δύο άντρες είχαν σταθεί σε προθάλαμο για τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίηση του στον πρωθυπουργό για την "δουλειά" που γίνεται στην Ελλάδα.

Συναντήσεις στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα έχει τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέντ Νταβούτογλου (σ.σ. ο τούρκος πρωθυπουργός αναχώρησε εσπευσμένα για την Τουρκία λόγω της πολύνεκρης επίθεσης), πριν την Σύνοδο Κορυφής (μία ακόμη τους τελευταίους μήνες) για το προσφυγικό, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις για τα hotspots στα ελληνικά νησιά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και με μήνυμα στήριξης από το Βερολίνο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα.

Ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις από τον "πυρήνα" εκείνο των χωρών που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες και "δείχνουν" την Ελλάδα ως υπεύθυνη της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη και την κατεύθυνσή τους στις χώρες τους, ζητώντας έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν.

Κυβερνητική εκπρόσωπος

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και έχει αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

"Έχουμε τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα ως χώρα εισόδου. Η χώρα μας από την πλευρά της έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, με ατέλειες φυσικά, και αδυναμίες, δεδομένου ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο θέμα. Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο" σημείωσε.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel