Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Βερναρδάκης: Επικίνδυνη η αυτονόμηση των ΜΜΕ

banner roots

Βερναρδάκης: Επικίνδυνη η αυτονόμηση των ΜΜΕ
17.02.2016 | 08:33

Βερναρδάκης: Επικίνδυνη η αυτονόμηση των ΜΜΕ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσε αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερναρδάκη στη Βουλή, σχετικά με τα ΜΜΕ, καθώς θεώρησε αρνητική την αυτονόμηση τους.

Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι "μία από τις μεγάλες παθογένειες είναι η αυτονόμηση ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η κατάχρηση του ρόλου τους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μία από τις βασικές παθογένειες της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, στην Αμερική και την Ευρώπη είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διά μέσου των ΜΜΕ, που κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενημέρωσης".

Και πρόσθεσε: "Προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Τι ρύθμιση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα".

Ερωτηθείς σχετικά, μετά το τέλος της συνεδρίασης, υπογράμμισε ότι αυτό που πιστεύει και θέλησε να εκφράσει στην Επιτροπή ήταν ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα πρέπει να λειτουργούν τα ΜΜΕ.

Τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν μπορεί να συνεχίζουν τα ιδιωτικά κανάλια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να μην ακολουθείται η δημοσιογραφική δεοντολογία στην χώρα μας.

Ρύθμιση και στα διαδικτυακά ΜΜΕ;

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για να βάλει τάξη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα ενημέρωσης είπε:

"Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη".

Η κ. Γεροβασίλη εξήγησε και την άποψή της για αυτά που θεωρεί σαν ψευδείς ειδήσεις:

"Αν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει; Το βλέπουμε. Το βλέπετε και εσείς, ενδεχομένως πιο πολύ και από μένα. Υπάρχουν γεγονότα, πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ' αυτό που τα εμφανίζουμε ως γεγονός. Αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα κριθεί αυτό, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ευαίσθητο και λεπτό, όπως το θέτετε. Χωρίς να έχουμε το σχέδιο δεν θα ήθελα να προχωρήσουμε παρακάτω στη συζήτηση αυτή".

ΝΔ: Καθεστωτικές αντιλήψεις

Για καθεστωτικές αντιλήψεις κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ, καλώντας τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βερναρδάκη στη Βουλή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως με τέτοιες δηλώσεις η ελευθερία του Τύπου απειλείται. «Τέτοιου είδους καθεστωτικές αντιλήψεις, όπως αυτές που εκφράστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό για τη δημόσια διοίκηση, κ. Βερναρδάκη, οφείλουν άμεσα να τις καταδικάσουν ο πρωθυπουργός και ο "υπουργός – καναλάρχης" κ. Παππάς. Σε διαφορετική περίπτωση είναι συνένοχοι και συμμέτοχοι στη συντονισμένη προσπάθεια άλωσης της ελευθεροτυπίας» τονίζει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το