Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Σε εξέλιξη απόπειρα εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον όμιλο Grimaldi

the roots web banners 06

Σε εξέλιξη απόπειρα εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον όμιλο Grimaldi
13.02.2016 | 14:14

Σε εξέλιξη απόπειρα εξαγοράς της Hellenic Seaways από τον όμιλο Grimaldi

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε συνεχείς επαφές με μικρομετόχους της ελληνικής ακτοπλοϊκής Hellenic Seaways βρίσκεται ο ιταλικός όμιλος Grimaldi με στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση του στην ανακάμπτουσα εταιρεία.

Ο ιταλικός όμιλος εμφανίζεται έτσι να επιχειρεί να εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στην ελληνική ακτοπλοΐα όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί ξένοι παίκτες όπως το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress στην Attica Group.

Τώρα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο όμιλος Grimaldi εχει ήδη ανεβάσει το ποσοστό του στην Hellenic Seaways πάνω από το 33,5% που κατείχε εδώ και χρόνια και αναμένεται να πλησιάσει το 40% εφόσον καρποφορήσουν οι διεργασίες που κυοφορούνται αυτές τις ώρες. Τις νέες μετοχές φέρεται να αγοράζει από μικρομετόχους της μη εισηγμένης Hellenic Seaways οι οποίοι αριθμούν περί τα 2.000 άτομα και εταιρικές οντότητες. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hellenic Seaways είναι η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 45% σχεδόν των δικαιωμάτων ψήφου. Ο όμιλος Grimaldi κατέχει ποσοστά και αποκτά νέα μέσω της επίσης ελληνικής ακτοπλοϊκής Minoan Lines, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ελέγχει σε ποσοστό άνω του 94,3% δια της Grimaldi Compagnia di Navigazione Spa.

Σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποίησε και συνεχίζει να έχει ο όμιλος Grimaldi αναμένεται να προβεί τη Δευτέρα η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Minoan Lines, συμφερόντων του. Όσον αφορά την θέση της Τραπέζης Πειραιώς σχετικά με τις κινήσεις αυτές κύκλοι της οδού Αμερικής δηλώνουν πως έχουν πλήρη γνώση τους και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσοχή συμπληρώνοντας με νόημα πως η τράπεζα θα κινηθεί με γνώμονα το συμφέρον της συμμετοχής της, των μετόχων της και της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας εν γένει.

Το εν εξελίξει εγχείρημα Grimaldi δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα όσους παρακολουθούν από κοντά την ελληνική ακτοπλοΐα . Ο ιταλός εφοπλιστής Emanuele Grimaldi είχε στα τέλη Οκτωβρίου διατυπώσει την πρόθεσή του να εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο της Hellenic Seaways από την ελληνική τράπεζα, η οποία ελέγχει άμεσα και έμμεσα ποσοστό της τάξης του 40%. Παράλληλα είχε δηλώσει ενοχλημένος με την κατά τον ίδιο απροθυμία της τράπεζας να συνομιλήσει μαζί του για αυτό το σκοπό. Όπως είχε όμως γίνει τότε γνωστό από τραπεζικούς κύκλους, το τίμημα που φερόταν διατεθειμένος να καταβάλλει δεν ανταποκρινόταν στην δίκαιη αξία της εταιρείας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως η Minoan Lines στις δημοσιευμένες οικονομικές της καταστάσεις εννεάμηνου αποτιμά την τότε συμμετοχή της (33,5%) στη Hellenic Seaways στα 50,750 εκατ. ευρώ που μεταφράζεται σε αξία της τάξης των 152 εκατομμύριων ευρώ για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου. Να σημειωθεί πως η αξία του στόλου της Hellenic Seaways με βάση στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 ανέρχεται στα 248,8 εκατ. ευρώ

Όμως η Hellenic Seaways με βάση στοιχεία που αποκάλυψε στα τέλη Δεκεμβρίου το, υπό τον Αντώνη Αγαπητό, management της εταιρείας, κατά την τελευταία τριετία παρουσίασε βελτίωση λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης των 30 εκατ. ευρώ με τα κέρδη EBITDA για το 2015 να εκτιμώνται στα 23 εκατ. Παράλληλα η Hellenic Seaways έχει αναδιαρθρώσει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες τον δανεισμό της, εχει αυξήσει τις γραμμές που καλύπτει επεκτεινόμενη στο βόρειο Αιγαίο, δρομολογεί νέες γραμμές φέτος ενώ πρόσφατα αγόρασε έναντι 3 εκατ. ευρώ το 200 μέτρων επιβατηγό οχηματαγωγό Ionian Queen που μετονόμασε σε «Νήσος Σάμος» και θα δρομολογήσει φέτος στις γραμμές Πειραιάς-Μεστά Χίου-Μυτιλήνη-Λήμνος-Θεσσαλονίκη.

Το κατά πόσον οι κινήσεις Grimaldi για να αποκτήσει τον έλεγχο της Hellenic Seaways θα καρποφορήσουν μένει να διαπιστωθεί. Όμως καθίσταται ήδη σαφές πως η ελληνική ακτοπλοΐα μετά από χρόνια κρίσης, σωρευμένων ζημιών και μεγάλων υποχρεώσεων προσελκύει και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον έχοντας επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία με οδηγό τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε αλλά και την μεγάλη υποχώρηση των τιμών των καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ίσως πως από την αρχή του 2016 διάστημα και παρά τις γενικευμένες πιέσεις στο χρηματιστήριο οι μετοχές της Attica Group εμφανίζονται με κέρδη (της τάξης του 6% από 1η Ιανουαρίου και του   18% στο 12μηνο) ενώ σημαντικές αγορές τίτλων της πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η Banca Nazionale del Lavoro…

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel