Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Η Αθήνα ανακαλεί τον Ελληνα πρέσβη από την Πράγα

the roots web banners 06

Η Αθήνα ανακαλεί τον Ελληνα πρέσβη από την Πράγα
22.12.2015 | 15:06

Η Αθήνα ανακαλεί τον Ελληνα πρέσβη από την Πράγα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία πίσω στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις (όπως ορίζει το διπλωματικό τυπικό).

Αφορμή για την επί της ουσίας ανάκληση του πρέσβη από την Πράγα στάθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, εναντίον της Ελλάδας, τόσο όσον αφορά στο προσφυγικό, όσο και στα περί Grexit.

Από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας.

Η ανάκληση πρέσβεως αποτελεί σοβαρή εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις κρατών, δεδομένου ότι πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο βήμα πριν από τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Ο τσέχος πρόεδρος είχε δηλώσει, την προηγούμενη εβδομάδα, στο σλοβακικό Πρακτορείο Ειδήσεων TASR: "Η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας", τονίζοντας ότι είναι "εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ".

Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί οι Τσέχοι να πληρώσουν για τα ελληνικά χρέη.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και τον Ιούλιο, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την Ελλάδα.

Η ελληνική απάντηση

Τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας είχε σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας: "Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος".

Με αυτή τη δήλωση το ΥΠΕΞ άφηνε περιθώριο στην άλλη πλευρά να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πριν από μερικές μέρες, επίσης, κλήθηκε στο γραφείο του Ν. Κοτζιά και ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγιναν διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του τσέχου προέδρου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel