Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Άδικα πλήρωναν επί 17 μήνες για να έχουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Με τα λεφτά τους, το κράτος πλήρωσε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ
ikteo limnou
Άδικα πλήρωναν επί 17 μήνες για να έχουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Με τα λεφτά τους, το κράτος πλήρωσε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ
27.12.2012 | 10:13

Άδικα πλήρωναν επί 17 μήνες για να έχουν επίδομα ανεργίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Με τα λεφτά τους, το κράτος πλήρωσε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Παρά τη θέσπιση ειδικών κρατήσεων με στόχο και οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, στους λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχει φτάσει ούτε ένα ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συντάξεις του ΟΑΕΕ, ενώ ο Γ. Βρούτσης υπέγραψε απόφαση για να το λάβουν από τον Ιανουάριο.

Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν έχει καταβληθεί η ενίσχυση που δικαιούνται οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες παρά το γεγονός πως από το 2011 οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων είχαν αυξηθεί ακριβώς για αυτό το λόγο, για την ενίσχυση δηλαδή των ανέργων.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα χρήματα αυτά κατευνθήκαν για την καταβολή συντάξεων, κάτι που αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η καταβολή του επιδόματος στους άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται τελικά να ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορέων αλλά και των επιμελητηρίων. Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε πως "τα παράπονα των κοινωνικών εταίρων είναι δικαιολογημένα. Δυστυχώς οι ανάγκες λόγω του πολύ υψηλού ελλείμματος του ΟΑΕΕ έκανε ένα τμήμα των χρημάτων αυτών να κατευθυνθούν στις συντάξεις Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και με υπουργική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η απόδοση του επιδόματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες".

Για τη χορήγηση του επιδόματος μένουν ακόμα να αποσαφηνιστούν και να καθοριστούν τα κριτήρια για το ποιοί θεωρούνται άνεργοι, το ύψος του επιδόματος και η διάρκεια καταβολής του. Ακόμα και σήμερα πάντως δεν μπορεί να κανείς να καθορίσει με ακρίβεια πόσοι ακριβώς άνεργοι δικαιούνται το επίδομα.

Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τους 64.000 επαγγελματοβιοτέχνες που έβαλαν λουκέτο, μόνο 4.000 είναι στον ΟΑΕΔ, ενώ το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των ανέργων ελεύθερων επαγγελματιών κυμαίνεται από 85 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στην τηλεόρασητ του Mega ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, γενικός γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αναφέρει πως "για 17 μήνες κάθε μικρομεσαίος κάθε μικροεπαγγελματίας δίνει 10 ευρώ το μήνα για το περιβόητο ταμείο αλληγλεγγύης. 17 μήνες μετά τα χρήματα αυτά λιμνάζουν, είναι απαράδεκτο και καλούμε την κυβέρνηση εδώ και τώρα τα λεφτά των μικρομεσαίων να δοθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται".

 

 

Σχόλιο του FM 100: Αυτή η δημόσια διοίκηση δεν αξίζει το σεβασμό των πολιτών και δεν εξυπηρετεί την εμπέδωση σχέσεων δικαίου μεταξύ Πολιτείας και Πολίτη! Αν θέλετε να ξεπεράσουμε την κρίση ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ!

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018