Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ανοίγουν πάλι τα φαρμακεία

the roots web banners 06

Ανοίγουν πάλι τα φαρμακεία
29.10.2015 | 08:28

Ανοίγουν πάλι τα φαρμακεία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό εχθές, Τετάρτη, το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του εν λόγω συλλόγου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις του κλάδου. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα, αν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το ζήτημα των φαρμακείων παραμένει ένα από τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, αφού η πλευρά των δανειστών και σε αυτό το θέμα είναι ανένδοτη. Εξάλλου οι θεσμοί από την πρώτη στιγμή είχαν θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων ως προαπαιτούμενο ανάμεσα στα τρία που είχε προτάξει, τα «κόκκινα δάνεια», το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα φαρμακεία.

Ωστόσο, η αναστολή των κινητοποιήσεων είναι ενδεικτική του σκληρού παρασκηνίου που παίζεται ανάμεσα στον κλάδο και την κυβέρνηση.

Το νέο «αγκάθι» με τα φαρμακεία

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, υπαναχωρώντας από τις θέσεις με βάση τις οποίες επήλθε κατ" αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα. Τι είχε συμφωνηθεί; Ότι μπορεί να πάρει άδεια φαρμακείου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει ως συνέταιρο ένα φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης.

Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων ( 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και την απαγόρευση άδειας για πάνω από 5 φαρμακεία στο ίδιο άτομο, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι προστατεύει επαρκώς τον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και αιφνιδίως η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την απαγόρευση άδειας για όσους δεν είναι φαρμακοποιοί.

 

Πηγή: thepaper.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το