Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Παγκόσμιο ρεκόρ απεργιών τον Νοέμβριο στην Αθήνα

banner roots

Παγκόσμιο ρεκόρ απεργιών τον Νοέμβριο στην Αθήνα
20.12.2012 | 19:12

Παγκόσμιο ρεκόρ απεργιών τον Νοέμβριο στην Αθήνα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012, μπήκαν στο στόχαστρο των διεθνών media, ενώ πολλές φορές έγιναν και πρωτοσέλιδο.

Με δημοσίευμα της, η Wall Street Journal, κάνει λόγο για παγκόσμιο ρεκόρ κινητοποιήσεων και απεργιών στην πρωτεύουσα της χώρας, μέσα σε μόλις ένα μήνα. 

 

"Αθήνα. Μία πρωτεύουσα στην οποία οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι αποχές και οι πορείες διαδηλωτών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αστικής καθημερινής εμπειρίας.

Αν είναι Δευτέρα στην Αθήνα, τότε μάλλον απεργούν οι τεχνικοί του ραδιοφώνου και οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων. Την Τρίτη, σειρά έχουν οι δικηγόροι και οι φαρμακοποιοί. Την Τετάρτη οι συνταξιούχοι. Κάθε μέρα και μία άλλη μερίδα του πληθυσμού παίρνει τη σκυτάλη της μαζικής κινητοποίησης", αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου.

Μέσα στο μήνα Νοέμβρη, αναφέρει το δημοσίευμα, "προχώρησαν σε κινητοποιήσεις οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι στο μετρό, στα τρένα, στο τραμ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι δάσκαλοι, οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι, οι δικαστικοί, οι μηχανικοί και οι υπάλληλοι καθαριότητας".

Η ενημέρωση για το ποιος, που και πότε διαδηλώνει έχει γίνει μέρος της ημερήσιας διάταξης για τους πολίτες.

Αναφορά γίνεται στον ιστότοπο ενημέρωσης σχετικά με τις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, τo apergia.gr, το οποίο σημειώνει περίπου 30.000 "χτυπήματα" τη μέρα.

"Κάθε πρωί, όταν ξυπνάς, τσεκάρεις τον καιρό, βάζεις τα νέα στην τηλεόραση και κοιτάς ποιες απεργίες γίνονται σήμερα. Είναι ένα από τα παράλογα της ζωής στην Ελλάδα", εξηγεί ο Γιάννης Υφαντής, ταξιδιωτικός πράκτορας στο επάγγελμα.

"Κάποιοι, όμως, βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέψουν τις κινητοποιήσεις σε μία επιτυχημένη επιχείρηση. Ο Αντώνης Γκούζιας, ένας 32χρονος προγραμματιστής υπολογιστών, η αδερφή του Αθηνά και μερικοί φίλοι, δημιούργησαν το apergia.gr, που κάθε μέρα δημοσιεύει όλες τις προγραμματισμένες απεργίες, για να βοηθήσει τους Αθηναίους να οργανώσουν τη ζωή τους", αναφέρει η WSJ.

"Είχαμε βαρεθεί να ψάχνουμε σε άλλα sites και εφημερίδες για να βρούμε ποιος απεργεί και πώς μπορούσαμε να φτάσουμε στη δουλειά μας", εξηγεί ο Γκούζιας. Στη συνέχεια, αποκαλύπτει μάλιστα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες, ο ιστότοπος είχε 3 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες, σε μία χώρα με 10 εκατ. κατοίκους.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το