Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ο Στρατός σταμάτησε να καλύπτει τα οδοιπορικά των στρατιωτών

banner roots

Ο Στρατός σταμάτησε να καλύπτει τα οδοιπορικά των στρατιωτών
14.12.2012 | 15:59

Ο Στρατός σταμάτησε να καλύπτει τα οδοιπορικά των στρατιωτών

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Χριστούγεννα στη μονάδα θα κάνουν πολλοί φαντάροι που υπηρετούν στον Εβρο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών, το ΥΠΕΘΑ έβαλε μαχαίρι στις δωρεάν μετακινήσεις των υπηρετούντων, με αποτέλεσμα σήμερα οι στρατιώτες να αρνούνται να κάνουν χρήση της άδειάς τους λόγω υψηλού κόστους των ναύλων.

 

Μέχρι πρότινος, οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούσαν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δικαιούνταν μια κατάσταση επιβίβασης μετ’ επιστροφής τον χρόνο με οποιοδήποτε μέσο. Αντίστοιχα, οι στρατιώτες είχαν τη δυνατότητα τριών μετακινήσεων μετ’ επιστροφής, εκ των οποίων οι δύο μπορούσαν να ήταν και με αεροπλάνο. Με απόφαση ωστόσο που υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος (ΦΕΚ 2974, τεύχος Β΄, 8/11/12), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούνται μία μετακίνηση μετ’ επιστροφής, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι με αεροπλάνο, ενώ αντίστοιχα οι δωρεάν μετακινήσεις που αναλογούν στους οπλίτες θητείας περιορίστηκαν σε μία εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, η οποία επίσης δεν μπορεί να είναι με αεροπλάνο.

Ειδικά για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην Κύπρο, χορηγείται μία κατάσταση επιβίβασης μετ’ επιστροφής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορικής μετακίνησης.

Οπως προέκυψε κατά τον προγραμματισμό των αδειών του στρατεύματος ενόψει των Χριστουγέννων, είναι πολλοί οι φαντάροι, που υπηρετούν μακριά από τους τόπους καταγωγής τους, οι οποίοι επέλεξαν να μη μετακινηθούν φέτος για τις γιορτές. Συντηρητικοί υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος της μετακίνησης με αεροπλάνο σε τουλάχιστον 200-300 ευρώ, ενώ απαγορευτική λόγω του ύψους των καυσίμων είναι και η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή λεωφορείο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος» για το θέμα: «Ο στρατιώτης που υπηρετεί σε μονάδα της Λήμνου πρέπει να πληρώσει 20 - 25 ευρώ στο ταξί που θα τον πάει στο λιμάνι, αφού άλλο μέσο δεν υπάρχει και στα υπηρεσιακά οχήματα δεν υπάρχει σταγόνα βενζίνης. Αν πάρει το καράβι, θα πληρώσει άλλα 25 ευρώ. Αν επιλέξει να ταξιδέψει με αεροπλάνο, το κόστος έρχεται στα 80 ευρώ στις κανονικές περιόδους και φτάνει στα 130 ευρώ στις γιορτές. Οταν φτάσει με το πλοίο στο Λαύριο ή στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να καταβάλει άλλο ένα ποσό στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ ή στο τρένο - λεωφορείο. Στην περίπτωση που κατάγεται από περιοχή της Ηπείρου, της Πελοποννήσου κ.λπ., θα πρέπει να ταξιδέψει αρκετές ώρες ακόμη καταβάλλοντας επίσης 40-50 ευρώ τουλάχιστον (μετακίνηση από Ομόνοια σε σταθμούς ΚΤΕΛ και άλλα μέσα μέχρι να φτάσει σπίτι του».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μισθός του στρατεύσιμου είναι 8,9 ευρώ τον μήνα. Οπως αναφέρουν στην «Κ» αξιωματικοί, είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στον Στρατό απροθυμία για έξοδο, αφού «παραδοσιακά» οι μάχες στις μονάδες γίνονταν για το ποιος θα πρωτοφύγει.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το