Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κωνσταντοπούλου: Ο πρωθυπουργός εκβιάζεται - Να μου κάνουν πρόταση μομφής αν θέλουν και τολμούν
Κωνσταντοπούλου: Ο πρωθυπουργός εκβιάζεται - Να μου κάνουν πρόταση μομφής αν θέλουν και τολμούν
06.08.2015 | 08:23

Κωνσταντοπούλου: Ο πρωθυπουργός εκβιάζεται - Να μου κάνουν πρόταση μομφής αν θέλουν και τολμούν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Βέλη κατά πάντων εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του εξαμήνου, εμμένοντας στο ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές και επονείδιστο, ενώ επανέλαβε την θέση της ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εκβιάζονται.

Προκάλεσε παράλληλα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «αν θέλουν και τολμούν» να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της, σημειώνοντας ότι δεν παραβιάζει τα καθήκοντά της και δεν επέλεξε να είναι «διακοσμητική».

Στην συνέντευξή της, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές, επονείδιστο και είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει, ενώ υποστήριξε ότι το πόρισμα της Επιτροπής αποκαλύπτει και το βαθμό ευθύνης της διαπλοκής στη δημιουργία του.

Στράφηκε κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας «μη αποδεκτή» την άρνηση του α προσέλθει στην επιτροπή για το χρέος και τόνισε πως με την επανέναρξη των συνεδριάσεων θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες για να προσέλθει ο Γ. Στουρνάρας προκειμένου να δώσει όσα στοιχεία του ζητηθούν για τα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου.

Ερωτηθείσα για την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους και κατά πόσο το έργο της επιτροπής αυτής έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι από εξ αρχής βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος και απολύτως είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα δημιουργίας της.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους, δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης».

«Αυτό δεν σημαίνει», είπε, «ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Όσο υπάρχει δυνατότητα, υποχρέωσή δική μου είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπόψη της αυτό το πόρισμα. Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το πόρισμα αυτό, έχει λάβει απόφαση η διάσκεψη των προέδρων, ήταν αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης».

«Θεωρώ ατυχείς τις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Μάρδα αντιφατικές και μη προσήκουσες», σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

Δεν συνιστά συμφωνία ο εκβιασμός

«Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους δηλώσεις αυτονοήτως δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση η οποία έχει εκδηλώσει τη θέση, συμπαράσταση και στήριξη της στην επιτροπή αυτή... Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι σε τέτοιου είδους και τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να γίνεται ιδιωτική διαχείριση η οποία πλήττει θεσμούς και των πρόσωπα που ενσαρκώνουν θεσμούς».

Ερωτηθείσα για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και αν η διαφαινόμενη συμφωνία νέας δανειακής σύμβασης δημιουργεί νέα δεδομένα για την εξεταστική επιτροπή η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε:

«Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο του εκβιασμού, εκβιασμού ο οποίος είναι αντιδημοκρατικός, αντιθεσμικός, αντικοινοβουλευτικός, αντισυνταγματικός δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση στην οποία καταλήγουν οι πλευρές όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε ελευθερία της βουλήσεως. Όταν εκλείπει η ελευθερία της βουλήσεως, αυτό δεν θεωρώ ότι είναι συμφωνία και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι και στο ίδιο καλάθι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος της χώρας και του λαού συγκεκριμένα μέτρα απεχθέστατα παράνομα, αντισυνταγματικά».

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται τα πάντα, είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Προφανώς εξετάζονται τα πάντα και κυρίως και πρωταρχικά εξετάζονται και πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες εκείνων που εκβιάζουν με ένα τρόπο απροσχημάτιστο, απροκάλυπτο και ανερυθρίαστο και την ίδια ώρα εμφανίζονται να εκπροσωπούν θεσμούς και κυβερνήσεις. Ωστόσο δεν μπορώ και να μην επισημάνω ότι από τη δημιουργία αυτής της επιτροπής επιχειρήθηκε ο εκτροχιασμός και ο αποπροσανατολισμός του έργου και του αντικειμένου της από πρόσωπα που έλκουν συμφέροντα από την έκβαση των εργασιών της επιτροπής. Όταν στη σύνθεση της επιτροπής συμμετέχουν πρόσωπα που ήταν πρόσωπα μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι πρόδηλο ότι υπάρχει ερωτηματικό ως προς το γιατί επιχειρείται να μην ερευνηθούν οι προηγούμενες περίοδοι ή επιχειρείται να εξομοιωθούν με την τρέχουσα περίοδο η οποία δεν δημιουργήθηκε αυτοτελώς».

Παράλληλα, είπε πως κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ασχολήθηκε με δύο "ενεργά σκάνδαλα" που είναι αυτά της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως το σκάνδαλο της Siemens είναι το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης και παρόλα αυτά δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες εκεί που πρέπει.

«Να καταθέσουν πρόταση μομφής αν τολμούν»

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ενώ εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία, σήμερα κόμματα ζητούν την απομάκρυνσή της αλλά και το Μαξίμου εκφράζει τον προβληματισμό του για θεσμική δυσαρμονία (σ.σ. αναφορικά με την στάση της στην ψήφιση των προαπαιτουμένων) η Z. Κωνσταντοπούλου είπε ότι τρία κόμματα ήταν κατά της ανάληψης του αξιώματος της προέδρου της Βουλής και «άμα τη ανακοινώσει της πρόθεσης του πρωθυπουργού να την προτείνει για πρόεδρο της Βουλής υπήρξαν λάβρες ανακοινώσεις και των τριών αυτών ΚΟ» (σ.σ. εννοεί ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ).

«Και ήταν λογικό. Διότι ήταν αναμενόμενο ότι ως πρόεδρος της Βουλής θα αναλάμβανα τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξα...» ανέφερε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή της επειδή το Ποτάμι «ανέλαβε την υπεράσπιση δύο υπουργών που καταφέρονται εναντίον της και εναντίον της θεσμικής της λειτουργίας, τον κ. Μάρδα και τον κ. Πανούση».

«Δεν είναι απορίας άξιο που και τα τρία αυτά κόμματα ζητούν την απομάκρυνσή μου, σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις τους. Δεν επιδίωξα ούτε ζήτησα την στήριξή τους για τη θέση της προέδρου της Βουλής, δεν έκανα την παραμικρή καμπάνια εκλογής ως προέδρου της Βουλής. Θεωρώ τιμή μου το ότι με πρότεινε το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι με στήριξαν τα δύο κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και δεν θέλω να πιστέψω ότι του ζήτησε ο πρωθυπουργός να στηρίξει την πρόταση του για την υποψηφιότητά μου (σ.σ, εννοεί το Ποτάμι). Σε καμία δε περίπτωση δεν θα ήταν αυτό δική μου επιθυμία. Εν πάση περιπτώσει και τα τρία αυτά κόμματα γνωρίζουν ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αν θέλουν και τολμούν μπορούν να υποβάλουν πρόταση μομφής», είπε η πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε:

«Μπορούν να κάνουν αυτό που κοινοβουλευτικά επιτρέπεται και επιβάλλεται αν θεωρούν ότι το πρόσωπο που ενσαρκώνει το θεσμό του προέδρου της Βουλής παραβιάζει τα καθήκοντά της. Θεωρώ ότι όχι απλώς δεν έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου αλλά προσπαθώ να τα υπηρετώ με τη μεγαλύτερη δυνατή ευσυνειδησία, δεν επέλεξα να είμαι διακοσμητική ή να ξεκουραστώ. Επέλεξα να είμαι στη Βουλή 20 ώρες το 24ωρο, επέλεξα να αναλάβω δράση και εργασία πραγματική, κοπιώδη αλλά κατά την άποψή μου πολύ ουσιαστική και επωφελή για την κοινωνία. Δεν επέλεξα να στρίψω δια του αρραβώνος, δεν επέλεξα να βαφτίσω το κρέας ψάρι, δεν επέλεξα να λέω άλλα έξι μήνες μετά, λέω τα ίδια σήμερα. Ακριβώς τα ίδια που έλεγα στις 6 Φλεβάρη 2015, ακριβώς τα ίδια που έλεγα και ως απλή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μαύρες σελίδες για την Δημοκρατία οι τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος»

Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο... Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία...».

Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή.

«Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα 1000 σελίδων».

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018