Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Reuters: Τα capital controls ίσως μείνουν για μήνες

the roots web banners 06

Reuters: Τα capital controls ίσως μείνουν για μήνες
27.07.2015 | 08:35

Reuters: Τα capital controls ίσως μείνουν για μήνες

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των capital controls, όμως δεν μπορούν να αρθούν αν οι τράπεζες δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, λένε αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τα capital controls για μήνες, μέχρις ότου έρθει "φρέσκο χρήμα" από την Ευρώπη, και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όσο περισσότερο αργήσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τόσο πιο κρίσιμη θα γίνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

"Οι τράπεζες βρίσκονται στην 'βαθιά κατάψυξη' αλλά η οικονομία γίνεται όλο και πιο αδύναμη", σχολίασε αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για σταθερή αύξηση των δανείων που δεν αποπληρώνονται.

Αυτή η 'κατάψυξη' θεωρείται απίθανο να λήξει σύντομα, παρά το ό, τι τα capital controls μπορεί να χαλαρώσουν κάπως.

"Σε τελική ανάλυση, μπορείς να άρεις τα capital controls μόνο όταν οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες", είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Από την πλευρά τους, Έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να εκταμιευτούν άμεσα πόροι για τις τράπεζες, καθώς η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο είναι δραματικά χειρότερη τώρα.

"Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να είναι έτοιμο ένα αρχικό ποσό για τις πρώτες ανάγκες των τραπεζών", είπε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι γύρω στα 10 δις. ευρώ.

Ωστόσο, άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, θα προτιμούσαν το κόστος να το επωμιστούν είτε μεγαλοκαταθέτες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή ομολογιούχοι.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 20 δισ. ευρώ τέτοιων καταθέσεων, σε αντίθεση με τα 3 δισ. ομολόγων των τραπεζών που προηγούνται στη διαδικασία του bail in.

H ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο με το επιχείρημα ότι πρόκειται για χρήματα μικρών επιχειρήσεων και όχι κάποιων πλουσίων φυσικών προσώπων. "Δεν πρόκειται όπως στην Κύπρο, όπου έλεγες ότι είναι απλά λεφτά Ρώσων ολιγαρχών", λέει ένας δικηγόρος με γνώση του ζητήματος.

Την αντίθεσή του με το "κούρεμα" εξέφρασε και ο Christian Noyer της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Ψάχνουν λύση μέσω του ESM

Μια επιλογή που υπάρχει, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, μεταφέροντας ουσιαστικά εκεί τον έλεγχό τους. Η διαδικασία όμως αυτή προβλέπει πρώτα να γίνει bail in.

Η Αθήνα προσπαθεί να πάρει τα απαραίτητα χρήματα, χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. "Είναι θέμα των διαπραγματεύσεων για το ρόλο του ESM στις τράπεζες", λέει ένας Έλληνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα έχει περιορισμένη δυνατότητα χειρισμών και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει: "Η όποια συμπάθεια υπήρχε για την Ελλάδα, έχει πλέον εξανεμιστεί".

Reuters: Την Τρίτη ενδέχεται να ανοίξει το ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα, μπορεί όμως να ανοίξει εκ νέου την Τρίτη, έπειτα από ένα μήνα που παραμένει κλειστό, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Reuters.

"Είναι βέβαιο ότι δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα, ίσως την Τρίτη", δήλωσε εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει κλείσει από τις 29 Ιουνίου με την επιβολή των capital controls.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel