Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Eurogroup: Ως την Τετάρτη η έγκριση στη Βουλή

banner roots

Eurogroup: Ως την Τετάρτη η έγκριση στη Βουλή
14.07.2015 | 08:28

Eurogroup: Ως την Τετάρτη η έγκριση στη Βουλή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Την Τετάρτη το αργότερο θα πρέπει να έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο τη συμφωνία και τέσσερα συγκεκριμένα νομοθετήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης, στην οποία επανεξελέγη στη θέση του προέδρου για δυόμισι χρόνια.

Είπε πως αν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα γίνει την Πέμπτη το πρωί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για να θα δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς που χρειάζεται να ζητήσουν με τη σειρά τους την έγκριση των δικών τους Κοινοβουλίων για τη συμφωνία.

Εξήγησε επίσης, ότι μετά από όλα αυτά, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία θα πάρει την τελική απόφαση να δώσει την εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση-γέφυρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως αποφασίστηκε σήμερα η σύσταση μιας ομάδας εργασίας που ανέλαβε να εξετάσει τους πιθανούς τρόπους άντλησης των κεφαλαίων που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα. «Είναι πολύ περίπλοκη η εύρεση λύσης για λόγους νομικούς, τεχνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η σημερινή συμφωνία με την Ελλάδα επιτρέπει από τη μια να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, και από την άλλη να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Αυτός ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε - και σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της "υπευθυνότητας" και της "αλληλεγγύης".

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως τα 82-86 δισ. που θα χρειαστεί η Ελλάδα, δεν θα προέλθουν εξολοκλήρου από τον ESM. Σε αυτά θα συνδράμει και το ΔΝΤ, μόλις αποπληρωθούν προς αυτό οι δόσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε επίσης την άποψη, πως αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτών, η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης συνεδρίασαν, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας, μια διαπραγμάτευση που προβλέπεται "δύσκολη", όπως προειδοποίησε η Φινλανδία.

"Πρέπει να βρούμε βραχυπρόθεσμες λύσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας και θα αρχίσουμε να το συζητούμε σήμερα", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το πρωί στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν προσωρινές λύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του τριετούς προγράμματος.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τους κανόνες για την εφαρμογή ενός από τα βασικά σημεία του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή "τους όρους για να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο" εγγυοδοτήσεων, την δημιουργία του οποίου απαιτούν οι πιστωτές, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το