Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κλειδώνει η συμφωνία με βαρύ πακέτο μέτρων

banner roots

Κλειδώνει η συμφωνία με βαρύ πακέτο μέτρων
23.06.2015 | 08:30

Κλειδώνει η συμφωνία με βαρύ πακέτο μέτρων

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η κόπωση και η αγωνία ήταν χαραγμένες στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, όταν τα μεσάνυχτα και μετά από έναν ολοήμερο μαραθώνιο διαβουλεύσεων, που κατέληξε με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στήθηκε μπροστά από τα μικρόφωνα του Τύπου.

Τα κέρδη προς το παρόν ελάχιστα. Τα βάσανα που προεξοφλούνται μεγάλα.

Το μεγαλύτερο ίσως κέρδος είναι το ότι η νέα ελληνική πρόταση, όχι μόνο δεν απορρίφθηκε, αλλά θεωρήθηκε βάση διαπραγμάτευσης, άρα ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία και αποφυγή των πιο σκοτεινών σεναρίων με φόντο τη χρεοκοπία και το Grexit.

Η πρόταση, που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, δεν έγινε ακόμα δεκτή καθώς πρέπει να περάσει από τον ενδελεχή έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων και κατόπιν να βάλει τη βούλα του το Eurogroup, που συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη.

Κι αν αυτό όντως επιτευχθεί, και δοθεί το πράσινο φως την Πέμπτη από τη Σύνοδο Κορυφής, σειρά παίρνει το εσωτερικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς τα μέτρα πρώτα πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα γίνει συζήτηση για τη χρηματοδότηση της χώρας. Η ψήφιση τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Μαξίμου, καθώς ήδη από το βράδυ της Δευτέρας ακούστηκαν φωνές αντίδρασης.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες στις δηλώσεις τους σημείωσαν ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο χρέος και στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, με την καγκελάριο να το αποκαλεί "λεπτομέρεια, που δεν επείγει". Το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα, έχοντας επενδύσει πάνω του μεγάλο μέρος της διαπραγματευτικής της στρατηγικής.

Επίσης δεν συζητήθηκε τρίτο πρόγραμμα παρά μόνο η ολοκλήρωση του τρέχοντος.

Δηλώσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η πρόταση μας έγινε αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης", επισημαίνοντας ότι το βασικό κριτήριο της είναι η "κοινωνική δικαιοσύνη", καθώς "τα βάρη δεν πηγαίνουν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και για πρώτη φορά καλούνται να επωμιστούν βάρη αυτοί που έχουν τη δυνατότητα".

"Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί αποσπασματική, αλλά συνολική και βιώσιμη λύση, που θα συνοδεύεται από ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και η οποία (λύση) θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και δίνει την ικανότητα στη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα".

"Μετά απ' όλα αυτά, έχω την αίσθηση -για να χρησιμοποιήσω μία φράση που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας".

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε τις νέες προτάσεις ως ένα θετικό βήμα, σημειώνοντας ότι θα αξιολογηθούν τις επόμενες ώρες". Ο ίδιος τόνισε ότι συγκάλεσε την Σύνοδο προκειμένου να αποτραπεί ένα χαοτικό και ανεξέλεγκτο ατύχημα με την Ελλάδα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε "πεπεισμένος ότι την Τετάρτη το Eurogroup θα παράξει αποτελέσματα". Υπογράμμισε επίσης την ύπαρξη του αναπτυξιακού πακέτου των 35. δισ. προς την πραγματική οικονομία έως το 2020. Κατέληξε λέγοντας ότι "θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή την εβδομάδα. Είμαι κατηγορηματικός".

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι "την Πέμπτη θα έχουμε τα αποτελέσματα των εργασιών των Θεσμών στη Σύνοδο Κορυφής", για να προσθέσει ότι "επιθυμούμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ".

Δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη χρηματοδοτική μέθοδο που θα ακολουθηθεί, τονίζοντας ότι αυτό θα το δουν στην πορεία, ενώ κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία πρέπει πρώτα να έχει την αποδοχή του ελληνικού κοινοβουλίου πριν πάει στα άλλα κοινοβούλια.

Η ίδια επισήμανε ότι δεν έγινε συζήτηση για περαιτέρω χρηματοδότηση, "μόνο όσα έχουμε συμφωνήσει". Τόνισε επίσης ότι δεν συζητήθηκε τρίτο πρόγραμμα, παρά μόνο την ολοκλήρωση του 2ου προγράμματος.

"Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ υπογράμμισε ότι "οι προτάσεις συνάδουν με τις σκέψεις των Θεσμών, αποτελούν τη βάση για μία συμφωνία" και πως "η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την εξεύρεση μίας απτής λύσης". "Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ", πρόσθεσε.

Ο Ματέο Ρέντσι τόνισε ότι "η δουλειά συνεχίζεται", ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι "χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες".

Η λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε σχολίασε ότι "προσπαθήσαμε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες μας και να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο", σημειώνοντας ότι "οι Έλληνες θέλουν να κάνουν πάρτι και να πληρώνουν άλλοι".

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup που προηγήθηκε ετέθη και θέμα capital controls (κυρίως από τον Β. Σόιμπλε), το οποίο όμως δεν προχώρησε λόγω των αντιτιθέμενων απόψεων. Ο Γιούνκερ πάντως το διέψευσε.

Η ελληνική πρόταση

Βιώσιμη λύση για την οικονομία χωρίς να επιβαρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση η πρότασή της προς τους θεσμούς. Μάλιστα όπως αναφέρει το Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση του, η πρόταση είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία. Αναλυτικά

Επαχθή μέτρα 8 δισ. ευρώ για το 2015 και 2016 περιλαμβάνει η πρόταση. Στα μέτρα περιλαμβάνεται αύξηση εργοδοτικών εισφορών και συμμετοχή σε δαπάνες υγείας και επικουρικά ταμεία. Έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Αναλυτικά

Η επιστολή Τσίπρα στον Γιούνκερ

Η λίστα των κυβερνητικών μέτρων

Όλες οι εξελίξεις στη διάρκεια της ημέρας

Η Ελλάδα αποδέχθηκε παράταση του προγράμματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης είπε στο Eurogroup ότι οι ελληνικές προτάσεις θα είναι δύσκολο να περάσουν από το Κοινοβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την ημίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι τον διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε την ικανοποίησή του για τις "νέες προτάσεις", λέγοντας ότι "έγινε πρόοδος", και πως "υπάρχουν συγκεκριμένες και ισχυρές προτάσεις", που μπορούν να "ανοίξουν το δρόμο για συμφωνία το συντομότερο δυνατό". "Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της", είπε. "Μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για να υπάρξει η συνολική λύση", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τόσο οι προϋποθέσεις, όσο και το πνεύμα υπευθυνότητας που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

"Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.

Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι "η Ελλάδα και οι εταίροι της θα αδράξουν την ευκαιρία, τώρα που είναι τόσο κοντά στην τελική προθεσμία, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν μπροστά, κάτι που είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων των συνομιλητών".

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Λιου κάλεσε εκ νέου σήμερα την ελληνική κυβέρνηση να κάνει μια "σοβαρή κίνηση" για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της, υποβάλλοντας αξιόπιστες προτάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στην Ουάσινγκτον.

"Σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte", το μήνυμα Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν εκείνη τον ρώτησε αν η Ελλάδα επιθυμεί συνέχιση της συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Μόνοι τους συνεδρίασαν το απόγευμα οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Στην κλειστή συνάντηση έλαβαν μέρος οι: Τουσκ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Tόμσεν, Βίζερ και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο δημοσιογράφος των FT Πίτερ Σπίγκελ έγραψε στο Twitter ότι οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για το κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων (capital controls). "Υπήρξαν συζητήσεις για capital controls, αλλά χωρίς αποφάσεις", τόνισε. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπέρ των capital controls τάχθηκε ο Β. Σόιμπλε.

Σταθάκης στο BBC: Δεν θα υπάρχουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Θρυαλλίδα για την κυβερνητική συνοχή ο ΦΠΑ στα νησιά

Μέσα στην ελληνική πρόταση βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί προεξοφλεί μία ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει ότι δεν αποδέχονται αυτό το μέτρο.

Χρηματιστήριο: Έκλεισε με εκρηκτική άνοδο 9%, ο τραπεζικός κλάδος εκτοξεύθηκε +20.8%.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα παρέδωσε νέες προτάσεις τις οποίες καλωσορίζουμε. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για τους Θεσμούς, μπορούν να μας δώσουν μόνο μία αρχική εκτίμηση.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πρόταση κατά γενική ομολογία είναι πλήρης, αλλά πρέπει να την ελέγξουμε. Βασικά, πρόκειται για μία βάση για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Τόνισε ότι οι προτάσεις κατατέθηκαν αρκετά αργά, "συνεπώς χρειάζεται εντατική δουλειά, ώστε να υπάρξει συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας. Χρειάζεται εντατική δουλειά άμεσα".

Και κατέληξε: Οι προαπαιτούμενες ενέργειες είναι το κλειδί για μία συμφωνία. Με άλλα λόγια, θέλουμε να δούμε τι πρέπει να συμφωνήσει και να εφαρμόσει η Ελλάδα προτού ξεκλειδωθεί η βοήθεια.

Ο ίδιος τόνισε -διακριτικά- ότι οι Θεσμοί έλαβαν δύο προτάσεις από την Αθήνα. Μία το βράδυ της Κυριακής και μία διορθωμένη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Μοσχοβισί: Οι προτάσεις είναι βάση διαπραγμάτευσης, αλλά μένει πολλή δουλειά.

Στη συνέντευξη Τύπου δεν παρέστη η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως.

Το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup:

"To Eurogroup ευρέως καλωσορίζει μια νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, που υπέβαλλαν οι ελληνικές Αρχές σήμερα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση, το οποίο θεωρείται ως ένα θετικό βήμα στην όλη διαδικασία. Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίσουν να αναλύουν αυτή τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές Αρχές να εργαστούν για να διαμορφώσουν μια λίστα βασικών προτεραιοτήτων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του μεταρρυθμιστικού πλάνου μέσα στην εβδομάδα. Το Eurogroup πιθανώς να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα".

Ντομπρόσκις: Οι ελληνικές προτάσεις είναι καλοδεχούμενες αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους Θεσμούς. Το Eurogroup θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

ΕΚΤ: Οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση του θέματος. Το ΔΣ της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ήδη σε έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

Κανονικά θα πληρωθούν οι συντάξεις στο τέλος του μήνα δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία σε πρόσφατο δημοσίευμα της ανέφερε ότι η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις του Ιουνίου.

Θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο,

Καραμούζης της Eurobank στο BBC: Αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, οι τράπεζες από αύριο θα κλείσουν για μέρες. Ο κ. Καραμούζης εννοούσε εάν υπάρχει ρήξη και όχι για την εξέλιξη που σημειώθηκε.

Ελληνικές πηγές: Ικανοποίηση από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε ο Αλ. Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές. Δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, δεν θέλησαν να μπουν σε λεπτομερή ενημέρωση. Σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφεραν ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Με καθυστέρηση μίας ώρας, στις 14.30, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο ολοκληρώθηκε μέσα σε λιγότερο από 1 ώρα. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος προσήλθαν με καθυστέρηση 45 λεπτών.

Βερολίνο: Αυτή την στιγμή έχουμε την ίδια κατάσταση όπως την Παρασκευή, χωρίς βάση για απόφαση, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι για αυτό ακριβώς δεν μπορεί να απαντήσει τώρα εάν η Σύνοδος θα είναι αποφάσεων ή διαβουλεύσεων."Χρειαζόμαστε πρώτα συμφωνία της Ελλάδας με τους τρεις Θεσμούς. Και ο Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκλησή του έγραφε ότι συγκαλεί την Σύνοδο θα ενημέρωση και διαβούλευση ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο βήμα και ότι δεν θα υπάρξει στην Σύνοδο συζήτηση για τεχνικά θέματα και λεπτομέρειες", δήλωσε.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία για τις ελληνικές προτάσεις.

Μετά το τετ α τετ Τσίπρα - Γιούνκερ, ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με την προσθήκη της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση θεωρήθηκε ως βάση συζήτησης, γεγονός που συνιστά τη θετικότερη προσώρας είδηση.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές προτάσεις από την τελευταία εβδομάδα και στις συνθήκες αυτές η σημερινή Σύνοδος της ευρωζώνης θα φέρει σχετικά λίγα πράγματα.

Ντάισελμπλουμ: Αδύνατο να έχουμε τελική συζήτηση σήμερα. Το Eurogroup αναμένει την αξιολόγηση των θεσμών επί των ελληνικών προτάσεων. Σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας έφτασαν πολύ αργά και πρόσθεσε ότι θα δείξει αν αποτελούν καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Επιφυλακτικός ως προς την επίτευξη συμφωνίας σήμερα εμφανίστηκε και ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ανέφερε ότι "υπάρχει πρόοδος" τόνισε όμως πως "δεν ξέρει αν θα υπάρξει συμφωνία".

Τσίπρας: Προσερχόμαστε στη συνάντηση για να πετύχουμε μία βιώσιμη συμφωνία. (Δείτε το βίντεο των δηλώσεων)

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Μέρκελ: Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να είναι σε θέση να λάβουν επίσημη απόφαση απόψε για το κατά πόσο θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα χρόνος αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε να προκύψει μία συμφωνία. Σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες. Μιλώντας νωρίτερα στη Liberation δήλωσε: Οι προτάσεις Τσίπρα είναι ικανοποιητικές.

Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της ΕΕ και του ΔΝΤ δήλωσε ελληνική κυβερνητική πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters σημειώνοντας ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει την προθυμία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία.

Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,26% και διαμορφώνεται στα 1,1340 δολάρια στις 14.30.

Αλεξάντερ Στουμπ, φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα.

Μάικλ Νούναν, ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Έχω πολύ λίγες προσδοκίες. Η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική.

Λουίς Ντε Γκίντος, ισπανός ΥΠΟΙΚ: Είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Μένει λίγος χρόνος, όμως μένει χρόνος.

Χανς Γεργκ Σέλινγκ, αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ φοβάμαι πως θα καταστεί αναγκαία μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Πιερ Μοσκοβισί: Σήμερα παίζεται η τύχη του ευρώ. Απόψε θα υπάρξει συμφωνία. Φθάνουμε στην απολύτως αποφασιστική στιγμή. Λίγες ώρες μάς μένουν".

Μισέλ Σαπέν: Η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι ποιοτική και ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό καλές συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε νέα αύξηση του ELA - χωρίς να είναι γνωστό το ποσό μέχρι στιγμής -, καθώς η εκροή χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες είναι ραγδαία τις τελευταίες ημέρες.

Στα χέρια και της Λαγκάρντ βρίσκεται από τις 01:45 ώρα Ελλάδας η νέα πρόταση. Δεν υπήρχε σχόλιο του ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει το Ταμείο στην όποια νέα συμφωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ρεπορτάζ του Guardian που κάνει λόγο για πρόταση στην Ελλάδα που θα αφορά εξάμηνη παράταση, χρηματοδότηση 18 δισ. και λύση για το χρέος.

Την πρότασή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλη εθνική συνεννόηση επαναλαμβάνει σε άρθρο του με τίτλο: "Τα ψέματα τελείωσαν... " στη Ναυτεμπορική ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel