Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Καθοδική πορεία για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

banner roots

Καθοδική πορεία για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
19.06.2015 | 10:30

Καθοδική πορεία για τις βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο σταθμό στον δρόμο προς τα ΑΕΙ ξεκίνησε για τους περίπου 100.000 υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης 23 Ιουνίου, οι βαθμοί θ' αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Αγωνία τέλος, λοιπόν, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (της ομάδας Β΄) που διεκδικούν μία θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι θα μπορούν μετά την επίσημη ώρα ανάρτησης (πιθανότατα 1 μ.μ.), να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στη διεύθυνση http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Μετά το 2014, όταν η γενική εικόνα των βάσεων ήταν ανοδική, φέτος η εικόνα είναι πτωτική καθώς οι επιδόσεις σε βασικά μαθήματα είναι σαφώς χειρότερη από πέρυσι. Μάλιστα, τρίζει το ρεκόρ αποτυχίας του 2013 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης (τότε το 78,04% των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης δεν ξεπέρασε το 10), τα οποία βάζουν το στίγμα τους στη διαφαινόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές των τεσσάρων από τα πέντε επιστημονικά πεδία, κατά τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Πολύ κακές επιδόσεις παρουσιάζονται στη Φυσική, με αποτέλεσμα η πανωλεθρία στα δύο αυτά μαθήματα να επηρεάζει έντονα την πορεία των βάσεων των σχολών που διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Ετσι, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, δεν αποκλείεται η πτώση των βάσεων να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια στα τμήματα θετικών και τεχνολογικών σπουδών περιφερειακών ΑΕΙ. Μόνη εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα υψηλόβαθμα τμήματα ανθρωπιστικών και οικονομικών επιστημών, για τα οποία εκτιμάται ότι οι βάσεις θα κινηθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα.

Στην πτώση των βάσεων συμβάλλει και η δραστική μείωση των μετεγγραφών, οι οποίες ορίστηκαν στο 15% του συνόλου των θέσεων εισακτέων σε κάθε ΑΕΙ. Ενδεικτικά, ενώ πέρυσι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μετεγγράφησαν από άλλα ΑΕΙ 1.799 πρωτοετείς φοιτητές, φέτος το 15% των 5.465 θέσεων του ΕΚΠΑ είναι 750. Επίσης, πέρυσι μετεγγραφή προς το ΑΠΘ πήραν 4.318 φοιτητές ενώ φέτος ο αριθμός είναι μόνο 900 θέσεις.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel