Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αποχώρησε η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση

banner roots

Αποχώρησε η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση
15.06.2015 | 08:30

Αποχώρησε η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Δραματική τροπή πήραν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς, καθώς το απόγευμα της Κυριακής η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες μετά από μία εξαιρετικά σύντομη συνάντηση, η οποία είχε διάρκεια μόλις 45 λεπτών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε αυτή την ενέργεια διότι οι δανειστές δεν έδειξαν διάθεση για διαβουλεύσεις, εμμένοντας σε "παράλογες απαιτήσεις".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9% του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

"Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς", διαμηνύει το Μαξίμου.

Σε δήλωση του, ο επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζει ότι οι προτάσεις καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν η κάλυψη του κενού να γίνει με μείωση συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα να προσέλθει εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. (Αναλυτικά η ανακοίνωση Δραγασάκη)

* Στην Αθήνα επιστρέφει η ελληνική αντιπροσωπεία μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.

* Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται πλέον η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για τον ELA και τις περικοπές για τα κρατικά ομόλογα.

* Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τις δόσεις της προς το ΔΝΤ.

* Ελάφρυνση του χρέους προτείνει το ΔΝΤ

Τι υποστηρίζει η Κομισιόν

Η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, τονίζει ότι "οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν χωρίς θετικό αποτέλεσμα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup".

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμηνύει ότι η προθεσμία που υπάρχει για την Ελλάδα είναι μέχρι το τέλος του μήνα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα".

Πηγή κοντά στον Γιούνκερ σχολίασε ότι ούτε για τα 2 δισ. του δημοσιονομικού κενού –πέραν του 0,6%- είχε ολοκληρωμένες απόψεις η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, πηγή της Κομισιόν τόνισε: "Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη, εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα".

Και πρόσθεσε: "Πρόκειται για ανακρίβεια ότι από την πλευρά μας επιμείναμε στις περικοπές συντάξεων. Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκαν ισοδύναμα για τα οποία οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι".

Σουλτς: Μίλησα με τη Μέρκελ...

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σε γερμανική εκπομπή ότι είχε επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Mega , ο Σουλτς είπε: "Από τη μια λέω φτάνει πια και από την άλλη λέω να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να κοιτάξουμε να βρούμε μια λύση".

Πληροφορίες δημοσιογράφων

Ο δημοσιογράφος των FT, Πίτερ Σπίγκελ, σε tweet του, τόνισε ότι σε συνομιλία του με εκπρόσωπο της Κομισιόν ενημερώθηκε ότι η διαφορά των δύο πλευρών είναι μεγάλη, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος του είπε ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για θετική αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης πριν από το Eurogroup της Πέμπτης.

Ο Σπίγκελ είχε σύντομη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά. Ρωτώντας τον εάν ο σύντομος χρόνος της συνάντησης συνιστά κακό σημάδι, του είπε χαμογελώντας: "Θα δούμε..."

"Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση", είπε στο Σπίγκελ άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Mega, που επικαλείται δηλώσεις εκπροσώπου των Θεσμών, η νέα ελληνική πρόταση είναι "μία από τα ίδια".

Την ίδια ώρα, ο βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, έγραψε στο Twitter επικαλούμενος κυβερνητική πηγή: "Η Ελλάδα αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις επειδή οι αξιωματούχοι που όρισε ο Γιούνκερ τους είπαν ότι ολοκληρώθηκαν".

"Οι Έλληνες σημειώνουν ότι οι αξιωματούχοι δεν είχαν την εντολή να κάνουν παραχωρήσεις σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό", προσθέτει.

"Άρα, δεν πρόκειται για ελληνική αποχώρηση, υποστηρίζει η ελληνική αντιπροσωπεία, που παραμένει στις Βρυξέλλες".

Τέλος, "οι Έλληνες πρότειναν 2% του ΑΕΠ μέτρων λιτότητας, που δεν το είχαν προτείνει στο παρελθόν, αλλά οι ΕΕ ζητεί 0,6% παραπάνω",

* Ο γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, Μίκαελ Μπρέμερ, μετά την παραπάνω εξέλιξη ζήτησε: "Να σκεφτούμε σοβαρά την πιθανότητα Grexit. Δεν μας έχουν απογοητεύσει οι Έλληνες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση".

Τα ελληνικά όρια

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν ότι η Αθήνα έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα (01.06.2015), όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό, προσθέτοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εκτιμούν ότι οι νέες προτάσεις "ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες - δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό".

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

"Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη -το πείραμα αρκετά κράτησε", προσθέτουν και σημειώνουν ότι "το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο!"

"Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης".

"Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας", καταλήγουν.

Αυστηρές προειδοποιήσεις

Το κλίμα για τη χώρα μας ήταν εξ αρχής βαρύ με τις γλώσσες να έχουν λυθεί, σε σημείο που να ακούγεται και η άλλοτε απαγορευμένη λέξη: Grexit.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απευθύνθηκε χωρίς περιστροφές προς την Αθήνα με λόγο εξαιρετικά αιχμηρό: Μιλά πιο ανοιχτά από ποτέ για ενδεχόμενο Grexit, χαρακτηρίζει τη διαδικασία των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών να επιτευχθεί συμφωνία γελοία και σημειώνει ότι ο χρόνος και η υπομονή τελειώνουν.

"Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να την κρατήσουμε στο ευρώ. Αλλά τελειώνει και ο χρόνος και η υπομονή σε ολόκληρη την Ευρώπη", σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος -σύμφωνα με τη FAZ- μίλησε στον Αλέξη Τσίπρα για Grexit. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ξεκάθαρα τον πρωθυπουργό, δηλώνοντάς ότι αν δεν δώσουν σύντομα οι Θεσμοί ένα θετικό σημάδι, τότε το Eurogroup θα αρχίσει να προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο τελευταίος σταθμός του τρένου

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου", σημείωσε νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή.

Άλλες πηγές ήταν απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι ακόμα πολύ μακριά η μία από την άλλη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά", επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, οι προτάσεις της δεν βγαίνουν".

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το