Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Το κλειδί του ΔΝΤ και τα σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο
Το κλειδί του ΔΝΤ και τα σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο
25.05.2015 | 08:42

Το κλειδί του ΔΝΤ και τα σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Στην κόψη τoυ ξυραφιού, ενώ αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν δημοσίως μάλιστα ότι αναζητούν αμοιβαία επωφελή συμφωνία, βρίσκεται η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με σειρά πρωτοβουλιών να εντοπίσει μέχρι το τέλος του Μάη το «κλειδί» της λύσης στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, καθώς τα διαθέσιμα στερεύουν αν και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι έχουν εξασφαλιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ το Brussels Group εξακολουθεί να «σκανάρει» και να κοστολογεί προτάσεις και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο για έναν έντιμο συμβιβασμό που όμως «χρωματίζουν» διαφορετικά οι δανειστές!

Η αλήθεια είναι ότι από τη Ρίγα μέχρι το προσδοκώμενο Eurogroup στο οποίο πιθανολογείται ότι θα σημειωθούν δείγματα γραφής για μια «ορατή συμφωνία» η κυβέρνηση οφείλει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα διαπραγματεύσεων.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τη Ρίγα και τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο αποφασισμένος να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», γνωρίζοντας ότι αφενός ο ίδιος θα διατηρήσει τη ρητορική του με τις κόκκινες γραμμές και αφετέρου ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται επί της ουσίας να κάνει «βήματα πίσω» που θα αποδεικνύουν χάσμα με τις προεκλογικές του θέσεις.

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του ένα εξαιρετικά σύνθετο παζλ και ταυτόχρονα στερεύουν ο... χρόνος και το χρήμα, δηλαδή απομένει σχεδόν ένα επταήμερο για να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις και να «κλειδώσει» είτε ή συμφωνία είτε το αδιέξοδο.

Εγκυρότατες πληροφορίες τονίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ακράδαντα πως έχει κάνει ήδη όλα τα απαραίτητα βήματα για τον έντιμο συμβιβασμό και ότι απομένει ένα ελάχιστο κομμάτι το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν στο παζλ οι εταίροι.

Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι θα δοθεί άμεσα απάντηση σχετικά με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες ναι μεν παραπέμπουν στους τρεις Θεσμούς για λύση, αλλά παράλληλα δείχνουν ότι έχουν εξαντλήσει την «αυστηρότητά τους» σχετικά με την «πρόοδο» του ελληνικού προγράμματος και επιδιώκουν μαζί με την κυβέρνηση να υπάρξει συμφωνία μία ώρα αρχύτερα.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το τηλεφώνημα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ενώ είχε απογειωθεί το αεροσκάφος από τη Ρίγα για την Αθήνα. Και επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθεί κατά τους γνωρίζοντες η πεποίθηση του κ. Τσίπρα ότι μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί οι άλλες πλευρές να κατανοήσουν ότι δεν θα φανεί ανοιχτός ορίζοντας για τη συμφωνία αν οι «ιδεοληψίες» ένθεν κακείθεν αφεθούν ελεύθερες να παίξουν ρόλο -δηλαδή αν κάποια πλευρά των δανειστών, όπως το ΔΝΤ, επιμείνει σε «ανατροπές» στο Ασφαλιστικό, που δεν περνά απλώς από τη Βουλή!

Τα σημεία τριβής

Εγκυρες πληροφορίες επισημαίνουν ότι στο Brussels Group οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο να βάζουν θέμα στο Ασφαλιστικό, ξεκινώντας από τις πρόωρες συντάξεις, προχωρώντας στις επικουρικές και φτάνοντας μέχρι τις κύριες. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής εξηγεί ότι μπορεί να υπάρξει -και έχουν βάσιμες ενδείξεις- είσπραξη εσόδων από άλλες πηγές ώστε να μη σκεφτούν μειώσεις (νέες δηλαδή μέσα στα πέντε χρόνια) σε μισθούς και συντάξεις.

Στα δε εργασιακά, αν και καταγράφονται ακόμη πιέσεις φαίνεται ότι ο «καβγάς» αντιμετωπίζεται, διότι η... σκληρή πραγματικότητα π.χ. για τις ομαδικές απολύσεις δείχνει ότι δεν είναι πια αλλά παραμένει θέμα πρώτης γραμμής. Αντιθέτως διογκώνεται το ποσοστό ανεργίας, άρα και τα υφεσιακά προβλήματα.

Το ζήτημα και το αναπάντητο ερώτημα που το συνοδεύει είναι αν και εφόσον η υπό συζήτηση συμφωνία αφορά ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο πλάνο κατ' αρχάς.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει σε κάθε περίπτωση να πείσει σε πολιτικό επίπεδο για την ανάγκη για μια ενιαία συμφωνία, αλλά στέλνοντας τη λύση για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά στο φθινόπωρο. Κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούσαν και ανέλυαν τα «λεπτά» και τις «ώρες» στη Ρίγα πιστεύουν ότι ο κορμός της συμφωνίας παραπέμπει σε πολιτική απόφαση και μόνο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι όλο το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάθε άλλο παρά υποβαθμίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο τεχνικό επίπεδο -το αντίθετο. Άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου έχει τελευταίως στρέψει τους προβολείς του ενδιαφέροντος στο τραπέζι του Brussels Group, όπου η ελληνική πλευρά προσήλθε με συγκεκριμένη πρόταση για τον ΦΠΑ και πασιφανή στόχο την απεμπλοκή από χρονοβόρες διαδικασίες -ωστόσο οι δανειστές εμφάνισαν «αίτημα» για δύο συντελεστές στον ΦΠΑ (11% και 23%, ενώ το ΔΝΤ εξέταζε για τον χαμηλό συντελεστή το 10%).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θέλει η Ρίγα να αποδειχθεί ένας ισχυρός ενδιάμεσος σταθμός για τη συμφωνία και ει δυνατόν να ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκλιση του έκτακτου Eurogroup πριν παρέλθει ο κατάλληλος χρόνος.

Πρόθεση δε της κυβέρνησης είναι να μην απορριφθεί η πρόταση για τον χρόνο μέσα στον οποίο θα «καθαρογραφεί» η συμφωνία, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ανάσα για περαιτέρω αλλαγές από το φθινόπωρο και μετά. Και οι γνωρίζοντες λένε ότι η συμφωνία μπορεί να μη έχει αποφασιστεί, αλλά επί της ουσίας συντάσσεται με φόντο του Αγίου Πνεύματος (για Eurogroup), αφήνοντας για το φινάλε ίσως κρίσιμους αστερίσκους...

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018