Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>ΣΥΡΙΖΑ: Για 20 ψήφους δεν πέρασε η πρόταση "ρήξης"

banner roots

ΣΥΡΙΖΑ: Για 20 ψήφους δεν πέρασε η πρόταση "ρήξης"
25.05.2015 | 08:37

ΣΥΡΙΖΑ: Για 20 ψήφους δεν πέρασε η πρόταση "ρήξης"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απορρίφθηκε με ψήφους 95 κατά, 75 υπέρ, 1 λευκό και 30 απόντες σειρά τροπολογιών, κυρίως αυτή της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη, με την οποία ζητούσε ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε ταπεινωτική συμφωνία.

Στο κείμενο της απόφασης υπογραμμίζεται ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία" και τονίζεται ότι επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι οι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας, που υπονομεύουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας.

"Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά. Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος", προστίθεται.

"Η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά", επισημαίνεται.

Βασικά χαρακτηριστικά αποδεκτού συμβιβασμού

Στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται:

Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
Αναδιάρθρωση του χρέους
Ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες.
Επιπλέον, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Αριστερή Πλατφόρμα

Στο κείμενο που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρονταν: "Η κυβέρνηση, εφόσον οι θεσμοί συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα πνίξει τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της".

"Οι θεσμοί δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν "έντιμο συμβιβασμό", αν και "έντιμος" συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας".

Επιπλέον, με προσθήκη ζητήθηκε η προσφυγή στο λαό με στόχο "αφενός τον απεγκλωβισμό της κοινωνίας από λογικές μονόδρομων και αφετέρου για να διαμορφώσει αποφασιστικά τους όρους ενός πολιτικού κινήματος διεξόδου... Για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία μπορεί να παράγει, να δημιουργεί, να ζει, να είναι κυρίαρχη".

Αιχμηρός ο Λαφαζάνης

"Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;", τόνισε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης.

Ως τον πλέον σκληρό εκβιασμό που έχει δεχθεί χώρα, χαρακτήρισε τη στάση των εκπροσώπων των "Θεσμών" στις διαπραγματεύσεις και διερωτήθηκε αν υπάρχει συνειδητοποίηση της κατάστασης ασφυξίας που προσπαθούν να επιβάλλουν στη χώρα.

Άσκησε έντονη κριτική σε ξένους αξιωματούχους, τονίζοντας ότι τα χαμόγελα κρύβουν την πραγματικότητα και ότι μοιάζουν με μαντρόσκυλα που επιτίθενται.

Υποστήριξε μια συμφωνία που να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο λαός ζήτησε να καταργηθεί το μνημόνιο και εκτίμησε ότι οι πιστωτές θέλουν να κάνουν τη ρήξη και επιδιώκουν να εξοντώσουν την κυβέρνηση και τη χώρα.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, πρέπει να υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο.

Επίσης, εξέφρασε την διαφωνία του σε ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ρινάλντι: Πλήρης διαφωνία με τη διαπραγματευτική τακτική

Την πλήρη διαφωνία του με την τακτική της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της ΚΟΕ, η οποία συνυπέγραψε και υπερψήφισε την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Τόνισε ότι συντελείται "μια μνημονιακή εμβάθυνση" και πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα παρουσιαστεί περίπου ως επιτυχία, αλλά θα έχει αυξήσεις του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, κανένα αφορολόγητο των 12.000, παράδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κλπ.

Εκτίμησε ότι "με την ασκούμενη πολιτική θα έρθουμε σε σύγκρουση με μια πλατιά κοινωνική βάση και όχι μόνο ή αποκλειστικά με τις ολιγαρχικές ελίτ".

Επίσης, εκτίμησε ότι "θα λογοδοτήσουμε στην ιστορία αν το μόνο δυνατό να γίνει στην Ελλάδα ήταν η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη". Και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση επιδεικνύει ατολμία και μεγάλη έλλειψη ιδεών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το